HABITATGES IRREGULARS
Crònica 15/07/2011

Ciutat Vella assetja 120 pisos turístics il·legals

Tot i que només hi ha 604 pisos turístics autoritzats al centre de Barcelona, el districte de Ciutat Vella ja en té localitzats 120 més d'il·legals i els veïns exigeixen més contundència en els precintatges.

Maria Ortega
2 min
Ciutat Vella assetja 120 pisos turístics il·legals

Barcelona.El negoci dels apartaments turístics il·legals bull des de fa anys al centre de Barcelona -és especialment visible des del 2004 a barris com el Raval-. I els problemes de convivència entre els veïns i els visitants temporals que ocupen i desocupen aquests pisos augmenten. Sobretot, per desgast. Tot i que actualment, d'acord amb el cens de llicències d'activitats regulades pel pla d'usos del districte de Ciutat Vella, hi ha 604 pisos autoritzats a exercir aquesta funció, a la pràcti-ca la xifra és molt més elevada. L'Ajuntament té localitzats fins a 120 pisos que funcionen al marge de la llei, contra els quals ja ha engegat accions legals. Els veïns adverteixen, a més, que la llista és força més llarga i, davant de l'entrada del nou equip de govern a la ciutat i de la incògnita sobre els canvis que pot introduir en el pla d'usos, demanen més contundència en la persecució d'aquests apartaments.

El procediment per clausurar aquests pisos, però, s'allarga sovint més del desitjable, perquè el pas previ al tancament és poder demostrar que exerceixen funcions no autoritzades. I això no sempre és fàcil. De fet, dels 120 pisos que ja s'han etiquetat com a il·legals, 85 es troben en la fase executòria que ha de permetre precintar-los, mentre que els altres 35 tot just tenen el procés iniciat.

L'estira i arronsa habitual és que els propietaris d'aquests immobles es neguin a aturar l'activitat un cop l'Ajuntament els adverteix. I el següent pas sol tornar a ser la negativa, aquest cop a deixar entrar els serveis d'inspecció municipals que hi haurien d'efectuar el precinte, cosa que condueix a la via judicial. I la burocràcia sol allargar-se per sobre dels límits de la paciència dels veïns que, ahir, deien prou amb el precintatge simbòlic d'un bloc d'apartaments turístics al carrer Príncep de Viana, al Raval.

Doble precintatge

La finca, situada al número 14 d'aquest carrer, acull fins a 12 apartaments irregulars i el trànsit d'estrangers hi és constant, tal com va quedar clar ahir en els pocs minuts durant els quals va tenir lloc l'escenificació del precintatge amb una cinta en què es podia llegir "tancat pel moviment veïnal".

Aquest bloc ja va ser precintat de forma oficial l'any passat, però després el propietari va acreditar un canvi de funció i va poder reobrir. Mesos després, els pisos tornaven a ser una central turística i es reiniciava un procediment que, si tot hagués funcionat seguint l'ordre previst, hauria d'haver culminat el 21 de maig, quan Ciutat Vella va intentar, sense èxit, un gran cop contra els apartaments il·legals. L'operació havia de servir per tancar fins a 25 pisos irregulars, però finalment es va saldar amb el precinte de només quatre dels objectius.

L'oposició del propietari de la finca del carrer Príncep de Viana va frustrar el tancament dels 12 pisos, que ara és a la via judicial, i la mateixa reacció del propietari del bloc del número 3 del carrer Dagueria tampoc va permetre efectuar, en primera instància, els plans municipals per a nou apartaments més.

Ahir els veïns, convocats per la Xarxa Ciutat Vella, exigien contundència perquè, com destaca la presidenta de l'entitat, Maria Mas, "en temps de crisi, els pisos han de servir per allotjar persones i no per permetre el lucre il·legal d'uns quants".

stats