Crònica 10/01/2012

Clegg defensa l'europeisme del Regne Unit

Marc Vidal
2 min

BARCELONA.El vice-primer ministre britànic, Nick Clegg, va voler refermar ahir el compromís del seu partit amb la UE tot i el veto del Regne Unit al nou Tractat que comprometrà els socis europeus amb l'austeritat. Clegg, europeista convençut que va ser eurodiputat pel seu país, va aplegar a Londres els principals dirigents liberals europeus, entre els quals el primer ministre holandès, Mark Rutte; el comissari d'Economia de la UE, el finlandès Olli Rehn; el ministre d'economia alemany, Philipp Roesler, i el president de la Generalitat, Artur Mas.

Davant d'aquest auditori, Clegg es va desmarcar del primer ministre britànic, David Cameron, el seu soci de govern, i va assegurar que el Regne Unit també hauria de signar el nou Tractat europeu que Cameron va rebutjar en l'última cimera.

"Hem de treballar com a liberals per promoure la unió per sobre de la desunió i la cooperació per sobre de la rivalitat innecessària i l'aïllament", va dir Clegg en el seu discurs, en què va assegurar que només es podia redreçar l'actual crisi econòmica "empenyent tots junts". "La gran lliçó que hem après a Europa és que som forts quan estem junts i dèbils quan ens separem", va concloure el líder liberal britànic.

Clegg va rebre una pluja de crítiques per mantenir viu el govern del Regne Unit després del veto de Cameron a Brussel·les, i ahir el mateix primer ministre britànic va admetre que aquest era un "punt de tensió" amb els seus socis liberals però que en cap cas la coalició de govern corria perill.

Cameron apunta al sud d'Europa

En unes declaracions a Sky TV, Cameron va confiar que l'eurozona se'n sortiria de l'actual crisi de l'euro amb les mesures a curt termini que s'estan prenent, però que en una perspectiva més àmplia caldria fer front, va dir, a la diferència que hi ha entre la competitivitat d'Alemanya i la d'"alguns dels països del sud d'Europa". "Amb aquestes disparitats no es pot mantenir una moneda única", va alertar Cameron.

stats