L'ATENCIÓ A LA DEPENDÈNCIA
Crònica 06/05/2011

Cleries troba 30.000 casos de dependents sense tramitar

Govern i oposició es van tirar els plats pel cap per la llei de la dependència. Cleries va dir que ha descobert milers de casos extraviats i sense tramitar. L'exconsellera Capdevila el va acusar de mentir.

Joan Serra
3 min
Una persona discapacitada, davant del Parlament, en una protesta del 2008 per reclamar l'aplicació de la llei de la dependència.

Barcelona.Un desori. L'aplicació de la llei de la dependència s'ha vist marcada pel desbordament de sol·licituds, un fet que ha convertit la gestió del dia a dia en una llosa per a l'administració. I a les dificultats per atendre tots els beneficiaris s'hi ha sumat el desgavell en els tràmits. El nou capítol del serial va tenir com a escenari ahir el Parlament. El conseller de Benestar Social i Família, Josep Lluís Cleries (CiU), va denunciar que ha trobat al departament gairebé 30.000 expedients de dependents "perduts", sense tramitar i apilats en 33 caixes. "Estem posant ordre al desordre", va manifestar Cleries, molest per una pregunta del PSC, que l'havia culpat de portar a la "paràlisi" les polítiques socials del Govern. Al debat s'hi va sumar Carme Capdevila, exconsellera del ram, que va desmentir el seu successor, a qui va acusar de "mentir".

En escoltar les paraules del conseller, molts familiars de dependents que encara han de cobrar els ajuts de la llei es devien posar les mans al cap. Cleries va afirmar que ha descobert recentment un arxiu amb 29.343 documents de dependència que corresponien a 29.271 persones que havien sol·licitat ajudes entre l'any 2007 i principis del 2009. La conselleria va precisar que estan estudiant els casos per esbrinar si hi ha beneficiaris que encara no han mort. De fet, el departament va puntualitzar que si s'havien trobat els expedients "perduts" era perquè algunes persones sol·licitants de les ajudes havien reclamat.

L'anunci de Cleries es va produir després que la diputada socialista Eva Granados li fes el següent retret al Parlament: "Passarà a la història com el primer conseller que farà tirar enrere els serveis socials del nostre país". El titular de Benestar, que ahir es va tornar a reunir amb Economia per negociar com ajusta el pressupost del departament, no es va mossegar la llengua a l'hora de respondre: "La gran sensibilitat del seu govern i del seu partit es veu en fets com aquests. En lloc de donar resposta [als expedients], els apilen i els posen a l'habitació dels mals endreços". Fonts de la conselleria no van poder confirmar quants casos dels 30.000 expedients recuperats són de persones que encara són vives i, per tant, engreixen la xifra de 54.000 casos pendents de resoldre, una dada que havia aportat el mateix Cleries en una compareixença anterior al Parlament.

Reacció furibunda de Capdevila

"El conseller continua posant una cortina de fum per amagar la seva incapacitat", va afirmar l'exconsellera Carme Capdevila (ERC). Va culpar Cleries d'alentir el desplegament de la llei de la dependència i va anunciar que demanarà consultar cada document per ratificar que "de cap manera hi ha expedients perduts". Capdevila va detallar que les xifres manejades pel conseller corresponien a sol·licituds tramitades en l'anterior legislatura que no s'havien tancat perquè les persones van morir durant el procés. "Ara resultarà que jo no havia trobat les caixes en quatre anys i ell hi accedeix el primer dia?", va preguntar-se, irònicament, l'exconsellera.

L'intercanvi de retrets va generar perplexitat entre les entitats que representen dependents. "Mai s'han complert els terminis de la llei", va comentar Francesc Pérez, vicepresident de la Taula d'Entitats del Tercer Sector Social, que demanarà que l'episodi s'aclareixi a la Comissió de Benestar del Parlament. "Ens preocupa més l'aplicació correcta de la llei que el ball de xifres", va afegir Anna Collado, gerent d'Ecom. En declaracions a Efe, el col·lectiu Papás de Alex va insistir a reclamar que l'administració assumeixi la retroactivitat de les ajudes a la dependència quan l'error o la tardança en l'execució dels expedients sigui responsabilitat seva.

stats