NOU MODEL DE SALUT
Crònica 17/04/2011

Clíniques privades alerten de competència deslleial

Amb les retallades, centres com l'Hospital de Granollers han trobat en la privatització de plantes una font d'ingressos que preocupa la patronal privada de la salut, que tem perdre una part del pastís.

Lara Bonilla
2 min
La patronal de les clíniques privades està preocupada perquè hospitals concertats, com el de Granollers, puguin fer activitat privada.

BARCELONA.La patronal del sector sanitari privat veu amb preocupació iniciatives com la de l'Hospital General de Granollers que preveu dedicar una planta a fer activitat privada com a font d'ingressos extra per superar la tisorada. Concretament, a partir de Setmana Santa començarà a atendre parts i accidents laborals i de trànsit a través de convenis amb mútues. L'Associació Catalana d'Entitats de Salut (ACES) considera que aquesta és una pràctica de competència deslleial. "L'atenció privada de la pública ens perjudicarà", diu Cristina Contel, presidenta d'ACES -patronal que aplega 131 centres privats, dels quals 20 pertanyen al sector sociosanitari i tenen activitat concertada amb l'ICS-. La tisorada, però, també els ha afectat ja que Salut els contractarà ara un 8% menys d'activitat. "Més de la meitat dels nostres associats es plantegen retallar personal i hi ha clíniques amb risc de tancar", assegura Contel. Fins ara, l'activitat privada a l'Hospital de Granollers, que pertany a la xarxa pública concertada, era residual però ara la vol potenciar "per mantenir llocs de treball que amb la tisorada a la sanitat es podrien veure afectats", diu Eva Martín, adjunta de la direcció.

Potenciar l'activitat privada

De fet, el seu pla de xoc ja inclou el foment de l'activitat privada i té el vistiplau de Salut que hi veu un model a explorar. "Que la manera de sobreviure de la pública sigui fent servei privat, ens preocupa", diu Contel. I és que en el passat clíniques privades havien fet acords puntuals amb Salut per alleugerir llistes d'espera i temen que això es perdi. L'Hospital de Granollers ha tancat dos quiròfans de tarda però no els descarta reobrir, si cal, per fer activitat privada. A més, s'ofereixen a fer intervencions de galindons o de pròtesis ara que augmentaran les llistes d'espera. El Consorci de Salut i Social de Catalunya, una de les dues patronals concertades, creu que aquesta no pot ser "una estratègia generalitzable", ja que primer "caldria arribar a acords amb la xarxa privada" per no caure en conflictes de competència deslleial, com els que apunta Contel, i resoldre debats ètics. "Hi ha centres que ja feien activitat privada que ara la podrien intensificar però no ens ho plantegem com a estratègia", diu Ramon Cunillera, director general del consorci.

Són diversos els centres concertats que també fan servei privat. L'Hospital Clínic acull Barnaclínic, on treballen alguns dels mateixos professionals i, des de l'estiu passat, l'Hospital de Vic té una planta per a parts privats i per a crònics.

stats