Conselleria Interior
Crònica 26/01/2011

Codi ètic dels Mossos

2 min
Mentrestant, Descontents

En quatre dies, Felip Puig ha aconseguit un dels objectius que es va marcar quan va assumir la conselleria d'Interior: marcar distàncies amb Joan Saura al capdavant del departament. Una gestió que, per cert, va ser marcada de prop pel mateix Puig quan CiU estava a l'oposició. Doncs bé, en aquests quatre dies, el nou conseller ha desallotjat, gràcies al vistiplau judicial, de manera expeditiva, una okupació i ahir mateix va derogar el codi ètic dels Mossos, aprovat amb el cos en contra a les acaballes de l'última legislatura. Puig va anunciar ahir després de la reunió del Consell de la Policia que impulsarà la creació d'un nou codi ètic amb menys articles, menys "intervencionisme" i simplement "limitat a grans principis". Mentrestant, la policia catalana restarà sota les directius del Comitè d'Ètica europeu.

La decisió de derogar el codi ètic va ser ben rebuda pel primer sindicat dels Mossos, el SAP-UGT, que veu en la iniciativa de l'anterior conselleria una mostra "d'instrumentalització política del cos de policia", tal com han assegurat en un comunicat. Ara bé: no tot han estat elogis, ni molt menys. Descontents amb la política de Puig i incòmodes dins la conselleria un cop governada per CiU, el president del Comitè d'Ètica, l'exfiscal Carlos Jiménez Vilalrejo, i la vocal de l'òrgan Mercedes García Aran van presentar ahir la seva dimissió. Aquest comitè, doncs, es queda amb només dos membres dels cinc que hauria de tenir teòricament, ja que al mes de maig va renunciar al seu lloc la comissària dels Mossos Cristina Manresa. Ella no estava d'acord amb la votació del Consell de la Policia en contra del codi ètic.

Amb el Comitè d'Ètica coix i en situació "d'hivernació", segons va explicar ahir el conseller, Puig encara no ha aconseguit que el Govern nomeni el seu candidat a secretari de Seguretat, Xavier Crespo. La seva designació oficial havia de dur-se a terme al llarg de les primeres reunions del consell executiu, però s'ha anat dilatant fins al punt que a dia d'avui encara no s'ha nomenat. Hi ha qui atribueix el retard al malestar que va causar a les altes instàncies del Govern -a Presidència, sense anar més lluny- que es filtrés el nom de Crespo, tot i que Puig prefereix assegurar que l'encara alcalde de Lloret ha de solucionar el traspàs de poders. El conseller espera posar punt final a l'assumpte "d'aquí unes setmanes". Segur que respirarà alleujat.

stats