Crònica 20/09/2011

Colar-se o no colar-se, aquesta és la qüestió

Albert Balanzà
3 min

A les 16.30 h hi ha cinc vigilants a l'accés dels Ferrocarrils de la Generalitat de plaça Espanya. És el canvi de torn i tampoc hi ha grans aglomeracions. Impossible colar-se. Dos grans plafons expliquen que hi ha una campanya contra l'incivisme i vuit ventiladors expulsen microgotes d'aigua perquè el vestíbul es mantingui a 32 graus. Quantificats. Amb aquest ambient, ni la mala llet per la crisi ni el preu del bitllet justifiquen fer un sinpa . I les altes portes d'accés fan irrepetible aquella imatge del disc de L'Odi Social del 1987, en què tres paios saltaven els torns i cridaven: "Que pagui Pujol!"

Una mica més enllà, al vestíbul a peu d'andana del metro de plaça Espanya, hi ha ambient de maletes i de sortida de l'escola; un bon còctel que pot atreure carteristes i valents d'instint juvenil. Bingo: dos nois passen junts pagant només un bitllet pel mètode del passa que t'arrambo . Al bar de l'estació Xavier Antón assegura que tot plegat és un miratge: "Des que la policia passa cada deu minuts, els problemes s'han reduït, però quan hi ha turistes i visitants a la Fira els carteristes es posen les botes".

A les 17.21 h surt un dels trens cap a Sant Boi. La campanya diu que no només és incívic qui no paga sinó qui posa les sabates al seient, qui s'asseu a terra o als espais reservats (sense que li toqui), qui agafa les portes o escolta la música alta i qui tira papers a terra. En vint minuts de recorregut, veiem algun minigrafiti, algun diari gratuït per terra i alguna escopinada en un seient. Res no es mou. Ningú crida.

A les 18.23 h ja fa una estona que som a l'estació de Sant Boi i tant el Ramon com el Mario ens insisteixen que no s'han trobat mai amb cap problema, malgrat que són usuaris intensius dels Ferrocarrils. Aquí, en una de les parades més utilitzades de la xarxa, també hi ha grans cartells contra l'incivisme però s'ha de ser molt agosarat per no pagar quan el vigilant és a un metre dels torns i és directament impossible ser incívic posant-se a l'esquerra de les escales mecàniques -una llarga tradició- perquè l'estretor impedeix avançar els usuaris més lents.

Ni un grafiti a Bellvitge

A les 19.06 h, de tornada a Barcelona, ens aturem a l'estació del Gornal per comprovar si almenys l'incivisme es compleix al sovint estigmatitzat barri de Bellvitge, a l'Hospitalet de Llobregat. Ni un grafiti. Es nota que els empleats de la neteja han hagut d'actuar alguna vegada però a l'andana i al vestíbul hi ha tranquil·litat i a l'exterior els veïns només estan excitats comparant cries d'ocells en gàbies. A l'estació pròxima de Rodalies tampoc hi ha guerra social. A l'arribada a plaça Espanya hi ha una escala mecànica que no funciona: han estat els incívics? No. Ve un empleat de Ferrocarrils i comença a reparar-la.

A les 20.15 h donem per acabat el treball de camp i arribem a la redacció i consultem els comentaris que a Facebook ens han fet arribar els lectors. Hi ha 13 aportacions i el debat gira a l'entorn de colar-se o no colar-se: Oriol Rigola, Josep Aguilar i Júlia Valldolitx critiquen l'augment continu de preus; Ramon Caro, Montse Martínez i Excelsior Fly diuen que ja n'hi ha prou d'incívics. Víctor Biete dóna la raó a totes dues parts i Gerard Gomila es queixa dels "porreros" de Rodalies.

stats