MERCAT IMMOBILIARI
Crònica 22/06/2011

Colonial tindrà guanys després de tres anys de pèrdues milionàries

Després d'anys de pèrdua de valor dels seus immobles i de lluita per refinançar el deute i sanejar comptes, Colonial tindrà beneficis aquest any. A més, seguint l'estil dels bancs, ha segregat el negoci residencial.

Ariadna Carbonell
2 min
El president de Colonial, Juan José Brugera, i el conseller delegat, Pere Viñolas (esquerra) durant la junta d'ahir a Barcelona.

Barcelona.Colonial s'ha hagut de reestructurar de dalt a baix per veure la llum al final del túnel. L'antiga immobiliària de La Caixa -l'entitat es va vendre el seu 40% el 2006, abans que l'esclat de la bombolla escombrés les companyies del totxo- preveu tancar l'actual exercici amb guanys, un camí ja iniciat amb els comptes del primer trimestre, en què va registrar un benefici de 10 milions d'euros. Però en la via de la recuperació encara queda molt camí per recórrer. Només cal mirar els comptes dels últims tres anys: pèrdues de 739 milions d'euros el 2010, 474 milions el 2009 i 3.980 milions el 2008.

Als nombrosos ajustos que ha hagut de fer la immobiliària com a conseqüència de la devaluació dels seus actius s'hi afegeix ara la decisió de segregar el negoci residencial i de sòl en una nova filial, Asentia. L'objectiu de la direcció de la immobiliària creant aquesta societat és preservar el valor d'aquests actius.

Arraconant l'habitatge

Però d'esperances en una remuntada dels pisos, cap ni una. De fet, el conseller delegat de Colonial, Pere Viñolas, va deixar clar després de la junta general d'accionistes d'ahir que la intenció de la immobiliària és abandonar completament el mercat residencial i centrar-se en el negoci patrimonial i de lloguer d'oficines. "Gestionarem activament Asentia -que té uns 200 pisos per vendre- i hi anirem desinvertint gradualment, però en tot cas, no som optimistes amb la seva evolució per als propers dotze mesos", va admetre Viñolas. Asentia té actius per valor d'uns 1.000 milions d'euros i acumula un deute de 800 milions.

La història recent de Colonial està marcada pels efectes de la crisi immobiliària a Espanya, les fusions i els jutjats. A finals del 2006 Inmocaral, una immobiliària força més petita que Colonial, comprava la companyia catalana. Encara no s'havia tancat l'adquisició quan el nou president, Luis Portillo, impulsava la compra de Riofisa, especialitzada en centres comercials.

Aquestes adquisicions, fetes en el moment àlgid de la bombolla, van disparar el deute de Colonial. Poc després, l'esclat de la crisi va dessagnar totes les immobiliàries cotitzades i va ensorrar el valor dels seus actius. La salvació de Colonial va venir el 2009, quan Commerzbank, Credit Agricole, RBS i Goldman Sachs van aconseguir el control de la immobiliària i van refinançar-ne el deute. Ara Colonial ha demandat Luis Portillo per comprar Riofisa a un preu massa elevat. El judici tindrà lloc entre novembre i febrer, segons va assegurar ahir Viñolas.

stats