Crònica 27/09/2011

Comença el compte enrere al Consell de Seguretat de l'ONU

C.m.
2 min
Mostres de suport al president palestí, Mahmud Abbas, diumenge a Ramal·lah.

Barcelona.El Consell de Seguretat de l'ONU va començar a discutir ahir, a porta tancada, la petició d'adhesió de Palestina com a estat de ple dret que divendres va lliurar Mahmud Abbas. La petició necessita el suport d'almenys 9 dels 15 països presents al Consell i evitar el veto dels cinc membres permanents (la Gran Bretanya, França, els Estats Units, Rússia i la Xina). Per no haver de fer servir el seu dret a bloqueig, els Estats Units estan incrementant la pressió sobre la resta de països membres.

La delegació palestina assegura que fins ara té el suport de sis països: la Xina, Rússia, el Brasil, el Líban, l'Índia i Sud-àfrica. "Si la votació es fes avui [per ahir] els palestins no tindrien prou suports i els Estats Units no haurien de vetar la proposta", explicava a l'agència Reuters un diplomàtic occidental des de l'anonimat.

La votació de la resta de membres no permanents no està definida: Bòsnia i Hercegovina i el Gabon només s'han posicionat a l'Assemblea General per un "Estat palestí que visqui en pau al costat d'Israel". El president de Nigèria, Goodluck Jonathan, no es va pronunciar i Portugal, com Espanya, estaria a favor d'aparcar la discussió al Consell i que l'Assemblea reconegui l'estatut d'estat observador als palestins, un pas per sota del que reclama la seva petició original.

Els Estats Units van vetar al febrer una resolució que condemnava la construcció d'assentaments israelians a Cisjordània, encara que la posició oficial de l'administració Obama es pronunciava en el mateix sentit. Els 14 membres restants van votar a favor de la condemna.

Tàctica dilatòria

Normalment el Consell no triga més de 35 dies a resoldre les sol·licituds d'admissió. En el cas del Sudan del Sud, l'últim estat a ser acceptat, la petició es va resoldre en qüestió de dies. La Unió Europea i els Estats Units s'han mostrat partidaris de dilatar els debats al Consell per tornar israelians i palestins a la taula de negociacions.

stats