TELECOMUNICACIONS
Crònica 10/02/2012

Competència multa Abertis per abús de posició dominant

Toni Garganté
2 min
El president d'Abertis, Salvador Alemany, en una intervenció davant d'accionistes.

BARCELONA.La Comissió Nacional de la Competència (CNC) ha multat amb 13,75 milions d'euros Abertis Telecom per una conducta molt greu d'abús de posició dominant. L'entitat reguladora ha entès que Abertis Telecom no ha permès que altres empreses del sector utilitzin les seves infraestructures. De fet, la sanció s'ha produït arran de la denúncia de la competidora Astra. El conflicte s'ha donat en el segment de serveis de transport i distribució del senyal de televisió de TDT.

Segons va informar ahir la CNC, Abertis Telecom està obligada a permetre l'accés a la seva xarxa dels emplaçaments i centres d'emissió per a la difusió de senyals de TDT, ja que són un actiu que no es pot replicar i són necessaris per a la prestació del servei. Aquesta situació també es dóna d'una manera semblant en altres sectors d'infraestructures, com en el cas del gas (els grans gasoductes són propietat d'Enagás) i l'electricitat (Red Eléctrica manté el transport d'alta tensió).

La CNC segueix en el seu argument i assegura que Abertis té una posició de domini en els serveis de transport i difusió als operadors de televisió, els seus clients. Segons el regulador, Abertis aplica uns preus tan baixos que els seus competidors no tenen marge per presentar ofertes alternatives.

Per la seva banda, Abertis Telecom va emetre ahir un dur comunicat de resposta a la decisió de la CNC. El grup que presideix Salvador Alemany recorrerà davant els tribunals (Audiència Nacional) la resolució, perquè està en "total desacord amb els arguments recollits per la CNC i considera que ha ofert l'accés als seus centres a potencials competidors en els termes i condicions derivades de les seves obligacions com a operador amb pes significatiu en el mercat".

La CMT no diu res

A més, i segons Abertis, s'han produït "importants defectes de forma" durant la tramitació de l'expedient, com l'absència de l'informe preceptiu de la Comissió del Mercat de les Telecomunicacions (CMT), l'organisme amb seu a Barcelona que vigila les bones pràctiques al sector. Aquest informe previst per la llei d'economia sostenible, segons Abertis, "hauria aportat una valoració rellevant per jutjar adequadament l'expedient".

Abertis considera que la seva actuació no ha exclòs potencials competidors de la prestació de serveis de transport i distribució del senyal de TDT. Finalment, el grup d'infraestructures recorda que la CMT ja li ha imposat des de fa temps obligacions d'accés a preus regulats que faciliten l'entrada de potencials competidors.

Abertis s'ha concentrat en la gestió d'autopistes i en la divisió de telecomunicacions després que l'any passat segregués les activitats d'aparcaments de Saba i de parcs logístics en un nou operador que no cotitza a la borsa. D'altra banda, Abertis es va desprendre fa un mes del 16% del capital de l'operador de satèl·lits d'Eutelsat.

stats