Crònica 11/08/2011

Francesc Fayos "Comprar or és sempre una oportunitat, tot i que no en fixem el preu"

Inflació El nou president del Col·legi pensa que l'increment de botigues de compra i venda d'or forma part del paisatge de la crisi. La gent ven el seu patrimoni per treure'n profit.

T.g.
1 min
"Comprar or és sempre una oportunitat, tot i que no en fixem el preu"

És el moment de comprar or?

Sempre és una oportunitat. Nosaltres no tenim res a veure amb el preu, però l'increment és tan elevat actualment que comprar surt a compte. L'or s'ha disparat com a valor refugi tradicional. No hi ha cap regulació. Hi ha uns mercats que compren per sobre de les necessitats de tothom i prou.

Però vostès en surten beneficiats?

No en fixem els preus, com ja li he dit. A partir d'aquí hem d'entendre que es tracta d'una matèria primera. Sí que és veritat que l'augment del preu és tan exponencial i el nostre procés de producció d'una joia, per exemple, és tan lent que el preu final sempre resulta barat; però també hem de dir que en l'elaboració dels nostres productes el pes de l'or representa un 10% del preu final.

Què ha de dir davant la proliferació de botigues que compren or?

És un fenomen entrelligat a la crisi. Tampoc tenim res a veure amb moltes d'aquestes botigues, que pràcticament compren i venen al carrer. És una bombolla més.

Quina salut té el sector?

En primer lloc, cal dir que representem joiers, però també orfebres, rellotgers i gemmòlegs. Normalment els nostres col·legiats són empreses petites, amb un o dos treballadors. Això vol dir que com que la joieria no és un producte de necessitat, i més en temps de crisi, el client s'ho pot pensar dues vegades abans de comprar. Hi ha empreses que pateixen. Per altra banda, a diferència d'altres sectors, nosaltres no tenim capacitat per exportar als mercats exteriors. Som una indústria importadora.

stats