ELECCIONS ESPANYOLES
Crònica 14/11/2011

Compromís aspira a trencar el bipartidisme

La coalició nacionalista i d'esquerres Compromís celebra el seu míting central volent erigir-se com a veu valenciana al Congrés. Volen reformar la llei electoral per deixar d'"ofegar" la pluralitat.

Salvador Almenar
2 min

ValènciaAmb la polèmica suscitada pel poc temps assignat a Compromís-Equo en els debats electorals que han de celebrar-se al Canal 9 encara de fons, el cap de llista de la coalició per València al Congrés dels Diputats, Joan Baldoví, va assenyalar ahir que "el seu viatge" a Madrid només té un objectiu: trencar el bipartidisme que "intenten imposar" PP i PSOE. Arran d'aquesta declaració d'intencions, el candidat va presentar el Referèndum Baldoví, una iniciativa que vol reformar la llei electoral que, tal com és ara, "ofega la pluralitat política" i és "la responsable dels 11 segons que ens pertoquen al debat".

En l'acte central de campanya celebrat ahir a la Universitat Politècnica de València, al qual van assistir unes 1.500 persones, Baldoví va explicar que amb aquesta mesura el que es pretén és "fomentar més representativitat" de totes les forces polítiques. Per tant proposarà canviar la llei D'Hondt d'assignació d'escons pel sistema Hare, que en la seva opinió "representa més fidelment els vots emesos" i dóna veu a partits que, "obtenint un percentatge alt de vots", es queden sense representació al Congrés. Igualment, contemplaria l'eliminació del requisit de presentar avals per poder concórrer a les eleccions, tal com va haver de fer Compromís.

Perdre la por

Baldoví es va mostrar convençut de les opcions que té d'ocupar un escó al Congrés perquè la gent "està perdent la por" a votar altres opcions no majoritàries i reconeixent que Compromís "és el vot útil". També va tenir paraules per al Partit Popular, al qual va dir -parafrasejant l'expresident brasiler Lula da Silva- que el que es necessiten són polítics "que pensin més en les generacions següents i no a guanyar les eleccions" i per això va reclamar el vot animant els valencians a no mirar "banderes ni sigles", sinó que es fixin en les persones que les representen i en els seus fets. Per aquest motiu va assegurar que votar Compromís serà sinònim "de treballar per les persones durant els pròxims quatre anys" i defensar els interessos valencians des de Madrid. En aquest sentit, va reivindicar la importància d'obtenir uns bons resultats que garanteixin una veu valenciana "que no calli quan arribi al Congrés dels Diputats".

La diputada Mònica Oltra va posar la nota emotiva al míting recordant el Tio Canya, de la cançó d'Al Tall, que va comparar amb Joan Baldoví. "El Tio Canya aquesta vegada podrà entrar a Madrid amb la mirada ben alta i el pas ferm. Perquè venim del poble i som poble, però als homes i dones que vénen del poble ningú els fa abaixar la cara", va dir Oltra enmig d'una forta ovació.

stats