PRIVATITZACIONS
Crònica 19/10/2011

Comsa Emte es postula per a la compra d'Aigües Ter Llobregat

El grup d'infraestructures Comsa Emte explica a l'ARA el seu interès a participar, amb socis, en la privatització de l'empresa pública Aigües Ter Llobregat. Aigües de Barcelona també hi està interessada.

Ignasi Pujol
2 min
Comsa Emte es postula per a la compra d'Aigües Ter Llobregat

Barcelona.El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, té sobre la taula un pla de privatització d'empreses públiques per reduir l'endeutament de la Generalitat, que és de 38.530 milions d'euros. Les principals candidates a ser privatitzades, tal com ha explicat el mateix conseller, són Tabasa -concessionària dels túnels de Vallvidrera- i Aigües Ter Llobregat (ATLL), responsable de l'abastiment d'aigua en alta pressió a l'àrea metropolitana de Barcelona.

La privatització d'ATLL ja té almenys dos candidats. Aigües de Barcelona (Agbar) ha mostrat en diverses ocasions el seu interès a participar en el procés, i ara s'hi ha sumat el grup d'infraestructures Comsa Emte. Xavier Martí, director general de Comsa Emte Medi Ambient, explica a l'ARA que si poden incorporar-se a algun consorci oferent, s'hi sumaran.

Martí deixa clar que el grup no podria abordar en solitari una operació d'aquesta magnitud, però remarca: "Com a operadors del sector i per la nostra implantació local, ens interessa [la privatització]". El directiu també destaca que si el grup participa en el procés de privatització, vol ser "actiu en la gestió" de l'empresa.

Comsa Emte, controlada per les famílies Miarnau i Sumarroca, opera en el negoci de la distribució d'aigua a través d'Aigües de Catalunya, empresa participada a parts iguals amb Aguas de Valencia. L'ATLL va tancar el 2010 amb una facturació de 72,36 milions d'euros i unes pèrdues de 44,39 milions. El deute ascendia a 690 milions.

Aigües de Catalunya dóna servei a cinquanta municipis catalans, especialment a les comarques de Tarragona. La companyia, que té una facturació de 14 milions d'euros, s'està introduint a la província de Barcelona, el feu tradicional d'Agbar. La participada de Comsa Emte ja s'ha adjudicat la distribució d'aigua en municipis com la Palma de Cervelló i Sant Esteve Ses Rovires.

Martí admet que la delicada situació financera de l'Agència Catalana de l'Aigua -amb un deute de 1.325 milions d'euros- no hi ajuda, però espera seguir guanyant quota de mercat a Barcelona i Lleida. El directiu confia que municipis com Mataró, Vilanova i la Geltrú, Vilafranca del Penedès, Manresa i Reus treguin a concurs el servei d'aigua, tal com ha fet Tortosa (Comsa ha comprat el 49% de l'empresa municipal d'aigua).

Negoci atractiu

Durant els últims anys el sector de l'aigua ha centrat l'interès dels fons d'inversió d'àmbit internacional. Així ho demostra la compra -aquest mateix mes- de la filial britànica de la companyia Agbar, Bristol Waters, per part del fons canadenc Capstone.

stats