DISTURBIS A ANGLATERRA
Crònica 22/08/2011

Condemnes exemplars contra els participants en els aldarulls britànics

La justícia britànica treballa de valent per castigar els participants en els aldarulls que van sacsejar la Gran Bretanya fa dues setmanes. Algunes condemnes ja han estat criticades d'excessives.

Eva Ontiveros
2 min
Condemnes exemplars contra els participants en els aldarulls britànics

Londres.Després del crim, el càstig. El govern de David Cameron vol que les sentències contra els autors dels aldarulls serveixin d'escarment. Però algunes de les que s'han conegut han estat criticades per excessives, com la que afecta Nicholas Robinson, condemnat a sis mesos de presó per robar una caixa d'aigües en un súper. Però n'hi ha moltes més. On comença la llei i on acaba la intenció d'exemplaritat?

Les penes màximes són establertes pel Parlament, però dins d'aquests paràmetres en cada cas el jutge és qui té la discreció. Dels 1.300 arrestats, fins al moment només un de cada deu ha anat a judici, i a causa del gran nombre de casos molts no seuran davant d'un jutge fins al setembre o l'octubre. En el cas de robatori, la pena màxima és de 14 anys, tot i que entrar a robar en un negoci normalment comporta penes menors que robar en un domicili.

Després hi ha els casos de furt i crims associats, com ara la manipulació d'objectes robats. Algunes sentències van ser celebrades, com el cas d'un home que va robar una caixa de donacions contra el càncer, però una de les sentències més durament criticades (i, finalment, rectificada) va ser la de l'Ursula Nevin, una dona de Manchester condemnada a 5 mesos de presó per haver acceptat uns pantalons robats. Després de passar una setmana internada i allunyada dels seus dos fills, una protesta organitzada a través de Facebook va aconseguir que se li revisés la sentència.

Xarxes socials

Però sense cap mena de dubte les sentències que han aixecat més polseguera són les que estan relacionades amb les xarxes socials. És el cas dels imprudents que van anunciar al Facebook els seus plans per un dia de saqueig. En aquests casos el jutges no tenien cap mena de guia per sentenciar i van optar per aplicar el mateix càstig que si el delicte s'hagués perpetrat. Per això són sorprenents les penes que van recaure sobre Jordan Blackshaw i Perry Sutcliffe-Keenan, dos joves condemnats a 4 anys de presó per un crim que no es va arribar a cometre; només es va anunciar a la web.

A més a més, es calcula que tots aquests judicis costaran al voltant de 2 milions de lliures al contribuent. I això no és tot, el servei de presons ha advertit que es corre un risc molt alt de malestar i esclats de violència en els seus centres a causa de la superpoblació que pateix. El penitenciari de Borstal, a Kent (sud d'Anglaterra), ja ha viscut un presumpte atac contra un condemnat pels aldarulls. En un correu distribuït internament, s'aconsella als caps de presons que vigilin de prop "l'ambient i l'atmosfera" dels seus centres.

stats