En breu
Crònica 03/01/2012

Conflicte nuclear

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
Conflicte nuclear

L'armada iraniana va tornar ahir a fer una exhibició de força en defensa del seu pla atòmic. Després de l'anunci dissabte per part de Washington d'imposar noves sancions al Banc Central Iranià, Teheran va respondre amb la notícia que havia llançat tres míssils de curt i llarg abast. Segons l'almirall Mahmud Mussavi, l'exèrcit va provar amb èxit els míssils Nasr [victòria], de curt abast i fabricació iraniana, el Ghader, amb un radi de 200 quilòmetres, i el Nur [llum], d'abast terra-terra. Amb aquestes proves finals, l'Iran culmina així deu dies de maniobres al golf Pèrsic amb la intenció de donar un missatge clar als EUA del seu pes a la regió.

Però amb aquesta demostració militar, feta amb tanta celeritat, Teheran envia un nou missatge. La seva economia no està per a noves sancions, prova n'és que la moneda iraniana, el rial, va perdre ahir el 12% del seu valor respecte al dòlar i acumula així una caiguda del 66% des de fa un any. Si el règim complís les seves amenaces de tancar l'estret d'Ormuz, per on circulen entre el 30% i 40% de totes les exportacions de cru mundials, la primera a ressentir-se'n seria la seva pròpia economia, que viu bàsicament també de les exportacions de cru, com la resta de països del golf Pèrsic.

Està previst que les maniobres es puguin allargar avui amb un acte de simulació de bloqueig de l'estret d'Ormuz. Tot i això, Mussavi va admetre a l'agència oficial ISNA que el seu objectiu no és interrompre el trànsit a través d'Ormuz. Amb la prova dels míssils d'ahir, però, l'Iran vol demostrar que és capaç de destruir qualsevol vaixell nord-americà al Golf, inclòs el portaavions que va creuar la setmana passada l'estret per protegir-lo de qualsevol eventualitat. L'última escalada de tensions de l'Iran amb Occident va ser en l'assalt a l'ambaixada britànica a Teheran.

stats