Crònica 30/06/2011

El Congrés pica l'ullet als 'indignats' amb les hipoteques

El PSOE preveu aprovar avui les seves 15 resolucions del debat a canvi de donar suport al 80% de les del PNB i a totes les de CC. En votarà tres del PP relacionades amb l'acomiadament, les pensions i l'ICO.

Miquel Codolar
2 min
Rajoy va arribar una hora tard ahir al debat, fet que van criticar les minories que hi intervenien.

Madrid.La majoria dels grups van presentar propostes de resolució relacionades amb les hipoteques per picar l'ullet als indignats . CiU, ERC, IU, ICV i BNG reclamen la dació en pagament. Però la iniciativa que té més números de prosperar és la més tèbia, la del PSOE, que elevarà el sou no embargable des dels 641 als 961 euros. Els socialistes avui s'allunyaran de CiU, que ja ha manifestat que rebutjarà els pressupostos de Zapatero per al 2012.

DeuteEl Tresor, aval de la Generalitat

CiU va reclamar que el Tresor avali el deute autonòmic, així com un pacte de les administracions per reconèixer els deutes amb els proveïdors i negociar les condicions per pagar-los i complir la llei de morositat. El PSOE vol que la limitació de deute de les autonomies en respecti les competències. Votarà una moció d'ERC en aquest sentit.

LlenguaMés català a Europa

CiU vol que Catalunya sigui circumscripció electoral europea i que el català es reconegui com a llengua oficial de la UE. ERC vol que el Congrés critiqui la política lingüística del PP al País Valencià i les Illes Balears. El PSOE les ha esmenat fins al punt que ahir no hi havia esperança d'aprovar-les.

DiputacionsZapatero s'haurà de mullar

El president va dir dimarts que fins a la pròxima legislatura no volia parlar de diputacions. UPyD en demanarà la modernització; el BNG en vol la "progressiva supressió"; ERC, un calendari d'eliminació, i CiU reclama només un estudi sobre el seu futur.

JustíciaMés vigilància a Bildu

El PSOE espera que el PP accepti les seves esmenes i votar plegats extremar la vigilància sobre la conducta i les manifestacions dels regidors de Bildu. Es busca "impedir" coaccions als representants de PSE i PP. Demanen respecte a les víctimes del terrorisme i a les sentències del TC.

PensionsLa pensió de viudetat augmenta

El PSOE podria aprovar una proposta del PNB per protegir i augmentar la base de cotització de les pensions de viudetat al 70%. És un menyspreu a CiU, que només va poder apujar la base reguladora fins al 60% en el marc del pacte per aprovar la reforma de les pensions.

AturCriteri per repartir ajudes

La primera mesura acordada ahir entre el PSOE i el PP va ser que l'atur de les autonomies sigui un element clau per repartir els fons de cohesió de la UE fins al 2020.

EmpresesAjudes per contractar

El PP va proposar ahir establir deduccions fiscals de 3.000 euros durant dos anys als emprenedors que facin un contracte indefinit al seu primer treballador. Per la seva banda, CiU va explicar que pretén subvencionar amb 5.000 euros les empreses que contractin nous treballadors.

InfraestructuresCorredor Mediterrani

CiU va reclamar un pla d'inversions de Rodalies, accelerar el Corredor Mediterrani, impulsar l'acabament del Quart Cinturó i un nou model aeroportuari.

stats