EL SALÓ DE LA CONSTRUCCIÓ
Crònica 18/05/2011

Construmat vol portar de bracet les pimes catalanes a la Xina

L'edició de Construmat que la Fira organitzarà l'any que ve a Pequín és la primera experiència internacional de la institució catalana, que negocia acords amb altres països i vol exportar altres salons.

Ignasi Pujol
2 min
Rehabilitació d'habitatges tradicionals al cas antic de la ciutat de Pequín, la capital xinesa.

Barcelona.Fira de Barcelona va presentar ahir el primer saló que organitzarà a l'estranger. Es tracta de l'edició de Construmat que se celebrarà l'any que ve a Pequín, la capital xinesa, gràcies a l'acord signat amb el Consell Xinès per a la Promoció del Comerç Internacional (CCPIT, en les seves sigles en anglès). Aquest saló sorgeix de l'estratègia de la Fira d'exportar la seva activitat a nous mercats i de l'eclosió que està vivint el sector de la construcció al gegant asiàtic.

"Serà un saló especialment pensat per a les petites i mitjanes empreses (pimes)", va explicar el president de Construmat, Josep Miarnau. El responsable del saló va reconèixer que la internacionalització "en molts casos és la nostra assignatura pendent", i ara és una obligació marcada per la crisi. Comsa Emte, empresa de la qual Miarnau és conseller delegat, és l'única constructora catalana amb oficina a la Xina.

El director de negoci internacional de Fira de Barcelona, Ricard Zapatero, va explicar que la Fira s'encarregarà de promoure la presència d'expositors internacionals i d'organitzar les activitats i les jornades del certamen, mentre que el soci xinès assumirà l'operativa logística i la convocatòria dels expositors i visitants locals. Zapatero va comentar que es tracta d'una aliança "al 50%" entre la Fira i el CCPIT.

Construmat Xina se celebrarà l'11, 12 i 13 de juliol del 2012. Zapatero va explicar que en la primera edició hi participaran uns 200 expositors, i s'espera que fins a 80 companyies vinguin de fora de la Xina. El recinte serà el China National Convention Center, ubicat a l'anella olímpica de la capital. La Fira oferirà paquets que inclouran l'estand al saló, el bitllet d'avió, l'hotel, els tràmits logístics per al moviment de mercaderies i un servei personalitzat de consultoria sobre el mercat xinès. El saló se celebrarà cada any i l'acord entre ambdues parts és "indefinit", segons Zapatero.

Altres salons

La Fira està parlant amb el CCPIT per exportar altres salons, i amb altres països per repetir l'acord de Construmat Xina. El Brasil és el país que és més a prop de tancar un protocol, "però no en descartem d'altres", va dir Miarnau. Zapatero va explicar que "tots el salons de la Fira, especialment els professionals (com Hostelco, Expoquimia, Hispack o el saló de la piscina) es podrien organitzar a l'estranger".

El president del CCPIT, Diao Minyou, va explicar que "és el moment idoni per introduir al país productes europeus de gamma alta". "La Xina està en ple procés de construcció i desenvolupament", va afegir Minyou.

El sector immobiliari xinès ha registrat un creixement d'un 30% anual durant els últims anys i ja presenta símptomes d'escalfament, tot i que el govern ha pres mesures per limitar l'especulació. Entitats financeres espanyoles com La Caixa, Santander o BBVA són presents a la Xina. Serà interessant veure quin paper tenen en una hipotètica bombolla immobiliària xinesa.

stats