CONSEQÜÈNCIES DE LA GUERRA
Crònica 12/12/2011

Contraban amb material de l'OTAN

Ethel Bonet
3 min
TE, ARMES I DROGUES Un home serveix te al basar Karkhano, dedicat al contraban d'armes i drogues i que està situat a la part oriental de la ciutat pakistanesa de Peshawar, propera a la frontera amb l'Afganistan. Aquest mercat de contraban és a les zones tribals del Pakistan, on no arriben les lleis d'Islamabad i on els traficants actuen amb total impunitat.

PESHAWARAl límit entre Peshawar i la regió tribal de Khiber, discretament situat hi ha el basar Sitara, un mercat de contraban d'objectes de les forces de l'OTAN que els comerciants pakistanesos revenen al millor postor. S'hi poden trobar ulleres de visió nocturna, condecoracions militars, uniformes de soldats de l'OTAN, i fins i tot manuals de tàctiques militars. El mercat conté uns 350 comerços especialitzats en productes d'ús exclusiu de la Força Internacional d'Assistència per a la Seguretat a l'Afganistan, la missió de l'OTAN al país. Tots els articles que ofereixen els establiments procedeixen de la compravenda il·legal de subministraments per a tropes estrangeres. Un negoci pròsper del qual es beneficien tant transportistes com duaners i comerciants.

En condicions normals -ara la frontera està tancada en represàlia per l'últim l'atac de l'OTAN al Pakistan-, entre 60 i 100 camions amb proveïments per a les tropes estrangeres creuen cada dia del Pakistan a l'Afganistan, a través del pas de Khiber. Una tercera part dels contenidors són atacats per insurgents talibans abans d'arribar a la seva destinació i es perden quantitats importants de material militar, combustible i aliments. A això s'hi afegeix el problema del comerç il·legal dels subministraments per a la coalició internacional a l'Afganistan.

Trofeus de guerra

Quuai Marhaz, propietari d'una botiga d'equipament i roba militar, ensenya orgullós la seva última adquisició: una col·lecció de DVDs amb exercicis d'entrenament de l'exèrcit dels Estats Units. Marhaz explica a l'ARA que amb aquest negoci familiar de contraban s'han duplicat els seus beneficis. Els productes il·legals es compren al mercat negre als afores de la base aèria de Bagram -a l'Afganistan-, controlada per l'exèrcit nord-americà, i en un mercat popular de Kabul (capital afganesa) conegut com a Bush Market. Segons el comerciant, un lot complet de productes procedents de Bagram costa al voltant de 400 euros de transport, i des de Kabul, uns 300. A la duana de Torkham, coneguda com la porta de Khiber, es paga al guàrdia l'equivalent a nou euros perquè no revisi el contingut del camió.

Quan els subministraments tornen a Peshawar, s'emmagatzemen en naus comercials situades per tota la ciutat, per proveir les botigues de productes quan s'esgoten.

Resulta curiós trobar-se dones vestides amb el burca tafanejant pel basar i comprant grans llaunes d'oli de blat de moro amb un rètol que diu: "D'ús exclusiu per a l'exèrcit dels EUA. En queda prohibida la venda". O comprant lots sencers de cookiesmade in USA, en oferta perquè la data de caducitat ha expirat.

El basar Sitara no és l'únic lloc on es venen articles del mercat negre. A la zona oriental de Peshawar hi ha el basar Karkhano, amb 4.500 locals dedicats en la seva majoria a la venda il·legal. Es pot trobar tabac de contraban, roba de marca falsificada, i fins i tot armament i droga.

Funcionaris corruptes

La majoria de les armes il·legals venen de Darra, a 50 quilòmetres de Peshawar, en ple cor de les àrees tribals, on no arriben les lleis pakistaneses. Els seus habitants es dediquen exclusivament a la fabricació d'armes i tenen la capacitat de copiar qualsevol tipus d'armament que hi hagi al mercat.

A les inexistents mesures de control a la frontera afgano-pakistanesa, malgrat el desplegament de la força paramilitar Frontier Corps, s'hi suma la corrupció dels funcionaris de duanes, que amb total impunitat permeten el contraban d'armes, drogues i tota mena de productes il·legals, a més de no impedir la lliure circulació de persones, que facilita la mobilitat dels talibans.

Tant els funcionaris pakistanesos com els afganesos es culpen mútuament de la falta de seguretat a la vora fronterera, a causa de la desconfiança i falta de coordinació entre els dos governs. La vulnerabilitat de la frontera representa un enorme desafiament per a les tropes estrangeres que combaten a l'Afganistan contra els insurgents, que han fet del contraban il·legal la seva principal font d'ingressos.

stats