EL FUTUR DELS NACIONALISTES
Crònica 25/11/2011

Convergència es reorganitzarà al març

CDC convocarà el seu congrés a la segona meitat del mes de març del 2012. Oriol Pujol assumirà la secretaria general, ara en poder d'Artur Mas, que serà nomenat president del partit.

Oriol March
3 min
LA CARA DEL RELLEU Oriol Pujol, en una foto al Parlament -en què és president del grup de CiU-, agafarà les regnes de CDC en el pròxim congrés del partit, que se celebrarà la segona quinzena de març del 2012. Rellevarà Artur Mas com a secretari general.

BARCELONA.CDC celebrarà el seu congrés la segona meitat del mes de març del 2012. La intenció dels responsables del partit era organitzar-lo al llarg del 2011, però la convocatòria d'eleccions espanyoles, celebrades diumenge passat, va fer que els nacionalistes decidissin posposar-lo fins a l'any que ve. Així ho han confirmat a l'ARA diversos dirigents de Convergència.

Les fonts consultades indiquen que encara és d'hora per parlar de noms, però ningú discuteix que serà Oriol Pujol qui agafarà les regnes del partit des de la secretaria general. Aquest càrrec l'ocupa ara Artur Mas, president de la Generalitat, des del 2004, i estatutàriament l'ha de deixar en el pròxim congrés. En deixar Mas el càrrec, la "lògica" -com apunten des de l'aparell- fa pensar que passarà a ocupar la presidència del partit. Aquesta responsabilitat la té ara el fundador Jordi Pujol, per al qual es reservaria un càrrec honorífic. "El que és evident és que el lideratge de Mas, a la Generalitat i al partit, s'ha de veure reflectit en l'estructura organitzativa", raona un dirigent dels nacionalistes.

Canvi d'estructura

L'anterior conclave nacionalista es va fer el 2008, en un ambient molt diferent del que es viurà l'any que ve. Eren els últims compassos de la travessa pel desert, el període en què els nacionalistes ja es veien amb forces per reconquerir la Generalitat cinc anys després de perdre-la de mans del tripartit. Mas ja va ser aclamat aleshores com a "president". Tres anys després va aconseguir finalment el seu objectiu i, poc més tard, CiU ha assolit la quota de poder més gran de la seva història de la mà dels ajuntaments de Barcelona, Girona, les quatre diputacions i, com a cirereta, la victòria a les eleccions espanyoles del 20-N.

Per tot plegat, el congrés de l'any que ve ha de servir, segons els dirigents consultats, per reorganitzar el partit i adaptar-lo a la nova situació de poder institucional. "A l'oposició ens vam veure obligats a fer una estructura més gruixuda, més horitzontal, per tal de tenir presència arreu, i ara hem de ser prou àgils per tenir un esquelet que ens permeti coordinar bé el partit amb els càrrecs electes que tenim a totes les institucions", explica un dirigent dels nacionalistes.

Aquesta reestructuració de càrrecs fa pensar en una reducció del nombre de secretaries del partit. "No es tracta, però, de treure poder al partit, sinó de reformular la manera de funcionar per guanyar en coordinació estratègica", indica un altre alt responsable de CDC. La reformulació interna i la coordinació estratègica s'hauran de combinar amb una renovació de cares. "Aquest és el principal objectiu", indica un dirigent del partit. Bona part d'aquests nous membres de la cúpula vindran, segons la mateixa font, del planter de barons municipals que existeix després de les eleccions municipals del mes de maig.

Estratègia política

Els dirigents de CDC apunten que al congrés del març que ve caldrà prestar molta atenció a l'elaboració de l'estratègica política del partit, perquè pot donar moltes pistes sobre el rumb que prendrà en els pròxims anys el Govern català. N'hi ha que apunten que s'intentarà plasmar la "transició nacional" que va apuntar Mas en el seu discurs d'investidura com a president de la Generalitat. D'altres, però, són més prudents i consideren que l'any 2008 ja es va produir un avenç important amb l'expressió dret a decidir, la primera estació del qual és el pacte fiscal.

Com que la majoria absoluta del PP complica la consecució del nou model de finançament, bona part de les fons consultades admeten que CDC defensarà una consulta ciutadana per legitimar-lo. Ara bé: també hi ha dirigents de l'ala més sobiranista que asseguren que, si fracassa el pacte fiscal, caldrà convocar un referèndum d'autodeterminació. Al març arribarà la resposta.

stats