TENSIÓ A L'ÀSIA
Crònica 10/04/2012

Corea del Nord mostra el coet que llançarà els pròxims dies a l'espai

Choe Sang-hun
2 min
Una dona, amb el coet nord-coreà al darrere, durant la visita que el règim va organitzar a la base espacial des d'on s'enlairarà.

THE NEW YORK TIMES / SEÜLCorea del Nord està preparant la seva tercera prova nuclear sota terra, segons fonts del govern sud- coreà, mentre prepara el llançament entre dijous i dilluns de la setmana que ve d'un coet per posar en òrbita un satèl·lit, que el règim de Pyongyang va voler mostrar a la premsa estrangera -que té vetada habitualment l'entrada al país- en una visita organitzada.

Els últims anys, diferents investigacions periodístiques a Corea del Sud han conclòs que el règim de Pyongyang ha estat excavant nous túnels al complex militar de Kilju, on els anys 2006 i 2009 va dur a terme dues proves d'armament nuclear sota terra. La confirmació oficial va arribar diumenge quan un portaveu del govern de Seül va assegurar, sota condició d'anonimat, que unes imatges de satèl·lit recents mostraven piles de terra prop de l'entrada d'un túnel en aquell complex militar, un senyal inequívoc -segons aquesta font- de la preparació d'una nova detonació atòmica en aquella zona.

I mentre creix la incertesa sobre el programa d'armament atòmic nord-coreà, un grup de periodistes estrangers van poder comprovar diumenge, de primera mà, que tot és a punt per al llançament els pròxims dies d'un coet que els Estats Units i Corea de Sud temen que podria ser l'assaig d'un míssil balístic intercontinental amb capacitat de portar armament nuclear.

Els periodistes van poder veure a la base de Sohae, al nord del país, prop de la frontera amb la Xina, el coet Unha-3, de 30 metres d'altura, i el satèl·lit per a finalitats civils que, segons el règim de Pyongyang, es posarà en òrbita coincidint amb el centenari del naixement -diumenge- del fundador del règim nord- coreà, Kim Il-sung.

"El líder suprem Kim Jong-un [nét de Kim Il-sung i que governa el país des del desembre] ha pres una decisió molt important i els ha autoritzat a venir a veure la base de llançament del satèl·lit", va assegurar el director del complex espacial diumenge al grup de periodistes que van visitar les instal·lacions on el coet sortirà cap a l'espai.

El règim de Pyongyang no s'atura

Amb els seus plans de posar el satèl·lit en òrbita, el règim nord- coreà es fa el desentès davant les exigències de la comunitat internacional, que li reclama que aturi el llançament del coet sota amenaça d'aturar el programa d'ajuda alimentària pactat amb els Estats Units.

El cap de la diplomàcia nord- coreana va advertir fa uns dies que si Washington suspèn l'arribada de l'ajuda alimentària com a resposta al llançament del coet, Pyongyang trencarà automàticament l'acord aconseguit el 29 de febrer amb els Estats Units, que fixa una moratòria per al règim en l'enriquiment d'urani i les proves nuclears o de míssils de llarg abast.

Els analistes consideren que per tot plegat està a punt de reviure's l'espiral de confrontació amb Occident si finalment Corea del Nord manté el desafiament i fa el llançament del coet els pròxims dies. Una tensió que manté el país aïllat sota un règim sancionador imposat pel Consell de Seguretat de les Nacions Unides els últims anys. Això tot i les expectatives de canvi que havia aixecat l'arribada al poder el desembre passat del jove Kim Jong-un, el fill de Kim Jong-il, que havia governat amb mà de ferro Corea del Nord des del 1994.

stats