DESAFIAMENT DE PYONGYANG
Crònica 14/04/2012

Corea del Nord fracassa a l'espai

Choe Sang-hun
2 min
La premsa estrangera va ser convidada diumenge passat a visitar les instal·lacions d'on va sortir ahir el coet.

THE NEW YORK TIMES / SEÜLUna humiliació de 790 milions d'euros. És el resum del fracàs de la missió del règim de Corea del Nord per posar en òrbita un satèl·lit. El nou dirigent d'aquest país, el jove Kim Jong-un, volia marcar el seu ascens al poder -coincidint amb les celebracions pel centenari del naixement del seu avi i fundador de Corea de Nord, Kim Il-sung- amb focs artificials, reals i simbòlics. I el llançament del satèl·lit havia de ser el punt culminant.

Però el coet que transportava el satèl·lit va explotar ahir quan feia dos minuts que s'havia enlairat, segons fonts dels governs nord-americà, sud-coreà i japonès. El coet i el satèl·lit, que van costar a aquest país empobrit 340 milions d'euros, es van trencar en milers de trossos que van caure a les aigües del marc Groc.

El llançament havia comportat una condemna internacional, ja que el Consell de Seguretat de l'ONU té prohibit a Corea del Nord que faci assaigs com aquests per por que els utilitzi per provar míssils nuclears. Però el fracàs és inquietant i ara es tem que això desencadeni una lluita de poder a Corea del Nord que faci les perspectives d'una tercera prova nuclear -les anteriors van ser el 2006 i el 2009- cada cop més probables.

Tot i el vergonyós fracàs, Kim Jong-un va prendre possessió hores després com a cap de la Comissió de Defensa Nacional, el màxim òrgan de poder militar del país. Ha estat l'últim dels càrrecs -entre el partit, l'estat i l'exèrcit- que ha heretat del seu pare Kim Jong-il, que va morir al desembre.

Per al llançament, i probablement per a altres futures proves, Corea del Nord ha construït un impressionant complex espacial prop de la frontera oest amb la Xina que ha costat 300 milions d'euros.

L'ajuda alimentària perduda

Amb el desafiament fallit, el règim de Pyongyang ha perdut 240.000 tones d'ajuda alimentària -per valor de 150 milions d'euros- que els Estats Units havien promès al febrer però que van cancel·lar després de l'anunci del programa espacial.

"El principal motiu per al llançament ha estat la política interna", va assegurar ahir Kim Jong-hyun, professor d'estudis nord-coreans a la Universitat Dongguk de Seül. "Volien inaugurar l'era de Kim Jong-un amb una gran celebració. Volien fer creure als nord-coreans que ara eren una nació poderosa".

"És difícil imaginar una humiliació més gran", va escriure ahir al seu blog l'expert en el règim nord-coreà Marcus Noland. "D'un sol cop, Corea del Nord ha desafiat el Consell de Seguretat de l'ONU, els Estats Units i fins i tot la Xina, el seu protector, i ha demostrat la seva ineptitud". Segons Noldan, "els científics i enginyers que han participat en els preparatius del llançament afronten ara penes de presó o la mort per expiar aquesta vergonya nacional".

stats