Crònica 22/07/2011

Les Corts investiran Fabra dimarts que ve

Alberto Fabra serà investit com a cinquè president del País Valencià dimarts. El PP volia accelerar el procés de successió dilluns, però Compromís no tanca la porta al simbolisme de presentar candidat.

Salvador Almenar
2 min
Les Corts investiran Fabra dimarts que ve

València.El PP del País Valencià no podrà córrer tant com volia per entronitzar Alberto Fabra com a nou president de la Generalitat Valenciana. Els populars volien que el ple d'investidura fos dilluns, tal com havien acordat amb el PSPV, que havia renunciat a presentar candidat. Tampoc ho farà EU. No obstant això, ahir, en la junta de portaveus de les Corts Valencianes, els nacionalistes de Compromís van rebutjar la renúncia a presentar un candidat alternatiu a la investidura de Fabra, cosa que feia esfumar la possibilitat de fer el ple dilluns.

Amb tot, el president del Parlament valencià, Juan Cotino, va anunciar que serà dimarts que ve quan Fabra prendrà possessió com a cinquè president valencià. El portaveu de Compromís, Enric Morera, defensava ahir que un govern de la seva coalició "seria molt millor que el lamentable govern que ha patit el País Valencià amb les polítiques del PP". Ara bé, Compromís no ha fet públic si optarà pel simbolisme de presentar candidat, i en cas de fer-ho, si seria el seu portaveu. Serà el consell polític de la formació l'òrgan qui dissabte ho decidirà. Morera no ha volgut "acceptar les presses" del PP, amb la connivència del PSPV i d'EU, per enllestir el relleu ja dilluns. "Volem serenitat perquè aquí ha passat una cosa molt grossa". Preguntat per la designació de Fabra, el líder nacionalista va assenyalar que a escala política el considera "corresponsable de les polítiques del PP, que han portat a la pitjor crisi institucional, econòmica i social que sofreix el poble valencià", que ha desembocat en un "minvament de la democràcia, atur, balafiament i casos de corrupció".

El successor de Camps arribarà a la presidència de la Generalitat sense haver-se sotmès al dictamen de les urnes. Es dóna la circumstància que aquesta no serà la primera vegada que accedirà a un càrrec de la mateixa manera. Ja el 2005 va ocupar l'alcaldia de Castelló per substituir José Luis Gimeno, que va decidir dimitir del seu càrrec. Malgrat aquesta curiosa manera d'accedir als seus llocs de responsabilitat, Fabra ha guanyat amb majoria absoluta en les dues convocatòries electorals a les quals s'ha presentat. A nivell orgànic, Fabra també ocupava fins dimecres la coordinació general del PP per la renúncia de Ricardo Costa, que va deixar el càrrec en conèixer-se la trama de corrupció Gürtel.

Betoret i Campos, a judici

Un dia després d'anunciar la dimissió per poder-se "defensar de la millor manera possible", Camps, a través del seu advocat, va presentar ahir un escrit al Tribunal Superior de Justícia del País Valencià en què rebutjava acceptar la pena més alta prevista per al delicte que se li imputa per l'anomenada causa dels vestits . Així, arrossega a judici els seus ex-alts càrrecs Rafael Betoret i Víctor Campos, que van declarar-se culpables a l'espera que ho fes també Camps i alliberar-se així d'haver d'asseure's a la banqueta dels acusats en la vista oral que va decidir obrir el jutge Flors. L'altre imputat en la causa, l'ex-número dos del PP valencià Ricardo Costa, encara no s'ha pronunciat sobre si acceptarà la condemna que se li demana o no, però res fa pensar en un reconeixement del delicte sense contrapartides polítiques.

stats