Crònica 01/11/2011

Coscubiela acusa ZP de preparar el camí al PP

Joan Coscubiela ja dispara amb bala contra Rajoy mentre recorda que el govern de Zapatero ha aplanat el camí al PP perquè faci propostes de dretes. Iniciativa vol erigir-se com el pol oposat al PP.

Auri Garcia Morera
2 min
Joan Coscubiela va presentar ahir una web participativa per la campanya i després.

Barcelona.Joan Coscubiela disputarà a Carme Chacón el paper de candidat antagònic al PP, a la recerca dels votants que l'any 2008 van fer cas del "si tu no hi vas, ells tornen", que va donar 25 diputats al PSC. El cap de llista d'Iniciativa va ser ahir un dels més contundents a l'hora de valorar les propostes del programa dels populars: "Per fi el PP i el senyor Rajoy comencen a ensenyar la poteta, i no és d'ovella sinó de llop", va dir Coscubiela. "Són propostes regressives en termes socials i ens temem que seran profundament ineficients en termes econòmics", va afegir tot argumentant que més retallades equivalen a més atur.

Iniciativa vol rebre una part dels votants socialistes que, segons les enquestes, encara dubten. Per això intentarà erigir-se com el pol oposat al PP posant èmfasi en el fet que les paraules de Rubalcaba i Chacón no es corresponen amb els fets dels últims vuit anys. "Malauradament el Partit Popular pot fer aquestes propostes de dretes perquè abans algú li ha preparat el camí en la mateixa direcció", lamentava ahir Coscubiela. "Aquest algú ha estat el govern Zapatero, amb les seves reformes laborals i amb les seves reformes fiscals que han reduït de manera evident els impostos del capital mentre incrementaven els impostos del treball", detallava.

En la campanya de les eleccions al Parlament de l'any passat, els ecosocialistes ja van centrar els esforços a reivindicar-se com l'autèntica esquerra, i van aconseguir ser la força del tripartit amb una caiguda més moderada. En aquesta ocasió tenen a l'abast repetir els resultats del 2004, recuperant el segon diputat al Congrés que van perdre pels pèls l'any 2008. Una pujada que les enquestes donen per segura però que els dirigents del partit es resisteixen a celebrar, argumentant que hi ha diversos factors que no saben com els poden acabar afectant.

Els 'indignats' i el sobiranisme

El moviment dels indignatsés un d'aquests factors d'incertesa, que Iniciativa afronta amb prudència. Ahir va posar en marxa una nova web participativa, Passaalaccio.cat, a través de la qual vol escoltar les propostes dels ciutadans des d'ara fins al 20-N però també després de les eleccions. En la presentació, Coscubiela va defensar la necessitat de modificar lleis i reglaments de Congrés i Senat "per reforçar la participació directa de la ciutadania" i d'aquesta manera combatre la "profunda crisi de la democràcia representativa". Però tot i els paral·lelismes, ho va desvincular del moviment dels indignats: "Valoro el paper de sotrac de consciències del moviment 15-M, però no tot va començar el 15-M".

L'onada sobiranista de les consultes per la independència és un altre dels condicionants. En el programa Iniciativa ha fet un pas endavant en aquest àmbit en proposar excloure Catalunya de la Constitució i un referèndum amb tres opcions, a més de parlar del pacte fiscal. En campanya, però, aquests punts no seran els prioritaris.

stats