Crònica 10/11/2011

Coscubiela proposa un referèndum sobre el futur de les nuclears

Iniciativa planteja una consulta vinculant a escala estatal perquè els ciutadans decideixin el futur de les centrals nuclears. Segons Joan Coscubiela, "la política energètica està segrestada pel lobi nuclear".

Auri Garcia Morera
2 min

Tarragona.Joan Coscubiela va donar un nou enfocament al debat nuclear en la seva visita de campanya a les comarques de Tarragona. El candidat d'Iniciativa a les eleccions espanyoles va proposar la convocatòria d'un referèndum a escala estatal en què els ciutadans decideixin el futur de les centrals nuclears. Com ha fet històricament, Iniciativa en defensa el tancament i aposta perquè sigui abans del 2020, però es mostra oberta a discutir-ho. Segons el candidat ecosocialista, el més important és que la decisió estigui en mans dels ciutadans i no del lobi nuclear.

En un acte amb Alba Benedicto, cap de llista per Tarragona de la coalició, Coscubiela va denunciar que "la política energètica d'aquest país està segrestada pels lobis, i concretament pel lobi nuclear", i va demanar a la resta de candidats "que diguin si estan disposats a donar la veu a la ciutadania" perquè decideixi sobre aquesta qüestió. El referèndum proposat seria el punt culminant d'un debat "obert i profund" sobre l'energia nuclear, en el qual Iniciativa està convençuda de poder "demostrar" que el sistema energètic actual és "bastant ineficient". "El futur de l'energia a Espanya ha de ser un futur no nuclear per eficiència econòmica i energètica i per seguretat", va concloure Coscubiela.

El canvi de rumb de Zapatero

Coscubiela va retreure a Zapatero haver incomplert els seus compromisos sobre el tancament de les nuclears. En el programa electoral del 2004, el PSOE parlava de "compromís de substitució gradual de l'energia nuclear". En el del 2008, encara anava més enllà i es comprometia a tancar les nuclears quan esgotessin la seva vida útil, que sol ser de 40 anys. Però el 2009 el govern espanyol va decidir prorrogar el tancament de la central de Garoña (Burgos) fins al 2013, quan ja tindrà 42 anys. Finalment, el febrer d'aquest any, el PSOE va aprovar una esmena proposada per CiU que eliminava de la llei d'economia sostenible una menció a la vida útil de 40 anys de les nuclears.

stats