CASTELLA -LA MANXA
Crònica 23/05/2011

Cospedal arrabassa un feu que era socialista des del 1983

Redacció
1 min

Barcelona.La batalla per Castella-la Manxa s'havia convertit en un objectiu clau pel PP. El seu líder, Mariano Rajoy, havia apostat per la secretària general del partit, María Dolores de Cospedal, que s'ha creat una figura cada vegada més important al PP, amb les dures crítiques cap al president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero. I l'aposta ha funcionat. De Cospedal serà la nova presidenta de la comunitat, amb 25 escons, pels 24 del PSOE, i arrabassarà així un feu que estava en mans socialistes des de les primeres eleccions, al 1983.

La victòria del PP s'ha produït en totes les províncies, deixant en evidència al que era president de la comunitat, José María Barreda, que havia vist el perill des de feia mesos. Barreda s'ha caracteritzat pels seus retrets a Zapatero, al considerar que els dubtes sobre la seva continuïtat com a candidat del PSOE a les generals podia distorsionar les eleccions autonòmiques i municipals que es van celebrar ahir.

El triomf de Cospedal, encara que al final molt ajustat, significa una major pressió del PP al president espanyol perquè avanci les eleccions generals, ja que es tracta de la victòria de la número dos de Rajoy en un feu simbòlic pel PSOE.

Era, de fet, una de les grans incògnites que es mantenien i que les enquestes electorals no havien acabat d'aclarir. El PSOE confiava en mantenir aquesta comunitat per apaivagar la derrota, que es converteix, per tant, en una debacle.

stats