AJUSTOS A LES ADMINISTRACIONS
Crònica 03/12/2011

Cospedal fa l'aperitiu de les retallades de Rajoy

Mariano Rajoy ha donat poques pistes de com serà la seva retallada de les administracions i els serveis públics. Ell calla però parlen els barons. Castella-la Manxa rebaixarà sous i privatitzarà hospitals.

Ara
2 min
La presidenta de Castella-la Manxa va anunciar ahir la gestió "publicoprivada" d'hospitals.

TOLEDOMaría Dolores de Cospedal, secretària general del PP, va guanyar les eleccions autonòmiques a Castella-la Manxa el 22 de maig. I ahir va presentar la segona tanda de retallades, que poden ser un aperitiu de les que d'aquí unes setmanes, possiblement al debat d'investidura, podria anunciar el pròxim president espanyol, el líder del PP Mariano Rajoy. En l'anterior ocasió, quan va reduir de manera significativa les flotes de cotxes oficials o organismes com el defensor del poble de la regió, Cospedal perseguia un estalvi de 1.815 milions, dels quals ahir va assegurar que ja se n'han estalviat 220. Ara pretén reduir les despeses en 350 milions.

Com ha fet Artur Mas a Catatalunya, De Cospedal retallarà les condicions laborals dels funcionaris. Però ho farà de manera més severa. Els sous dels 70.000 treballadors públics manxecs baixaran un 3% i els seus complements salarials ho faran fins al 10%. Tots els vehicles oficials se subhastaran i se substituiran per vehicles de gamma mitjana i els alts càrrecs renunciaran a la seva paga de Nadal. Els dinars de protocol també es limitaran severament. Si la setmana passada el govern valencià del també popular Alberto Fabra fixava en 20 euros el preu màxim del menú, Cospedal va fixar-lo ahir en 18 euros.

Però les retallades no es queden aquí. Deixen a zero els diners que la regió destinarà a cooperació i privatitza fins a quatre hospitals públics en diferents ciutats.

Cospedal va assegurar que no apujarà impostos i va admetre que les seves mesures impliquen "un gran esforç", però va advertir que "la suor d'avui allunyarà les llàgrimes de demà". "Aquesta renúncia parcial a tot el que no és estrictament necessari és l'únic que podem fer i l'única alternativa que tenim per preservar el que és realment essencial", va assegurar des del Palacio de Fuensalida, seu de la presidència de la Junta. Diverses regions administrades pel PP apliquen retallades mentre la gran autonomia que encara reté el PSOE, Andalusia, ha augmentat el pressupost per al 2012.

stats