CATALUNYA SOTA ZERO
Crònica 04/02/2012

La Costa Brava, blanca

Narcís Presas
3 min
La Costa Brava, blanca

La Costa Brava es va despertar ahir gèlida i amb neu als carrers i a les platges, però amb la certesa que l'episodi de fred i neu d'enguany no tenia res a veure amb la nevada del març del 2010, que va deixar aïllats i sense llum la majoria de pobles de la costa gironina. "Allò sí que va ser impressionant", era la reflexió més repetida ahir. El precedent de la nevada del 8 de març de fa dos anys va planar dijous al vespre -era l'últim cop que havia nevat a la costa- però de seguida van veure que no tindria les mateixes conseqüències. "Ahir la neu era seca. Flocs petits i poc pesats. Fa dos anys era molt humida i pesada", explicava Javier García, de Castell d'Aro. El Javier es va endur un bon ensurt, però, quan coincidint amb les primeres volves de neu se'n va anar la llum. "De seguida et ve la psicosi. Primer va ser un ensurt i després l'alegria quan va tornar", va afegir. Mig poble de Castell d'Aro, algunes urbanitzacions de la zona nord de Platja d'Aro, dues més de Calonge i un barri a Palafrugell es van quedar sense llum durant unes hores, però només es va tractar d'una avaria i al cap de poques hores es va poder restablir el subministrament elèctric. Això i algunes carreteres tallades van ser l'única semblança entre dos episodis de neu que per fortuna ni de bon tros van assemblar-se, com reiterava ahir un veí de Sant Feliu de Guíxols que va sentenciar: "Comparat amb fa dos anys això fa riure".

Amb tot, la neu a la costa no deixa de ser inusual i deixa estampes idíl·liques, amb el contrast de la neu i l'aigua de mar, com a Calella de Palafrugell. Una postal que va atreure el Francesc, de Sabadell, que va demanar festa a la feina expressament per anar a veure la nevada, o l'Andreu i la Lídia, de Barcelona, que amb l'excusa d'assegurar-se que no s'haguessin malmès les canonades del seu apartament no van perdre ocasió de fer-se fotos amb les barques de la platja del Portbò cobertes de neu. El Josep Maria i la Cristina, una parella jove de Palafrugell, van aprofitar que ella no havia d'anar a treballar a l'escola per passejar amb el gos a primera línia de mar. També volien fer-se una foto amb la neu, però van fer tard perquè amb el sol primerenc es va acabar de fondre.

La nevada també va deixar imatges com la dels cambrers de les terrasses del passeig marítim de Sant Feliu de Guíxols traient la neu del damunt de les taules a cop d'escombra. Les temperatures van ser molt baixes i van glaçar algunes vies i carrers. En qualsevol cas, no acaba d'haver-hi consens entre els oriünds sobre si agrada o no que nevi a la costa. Els més joves són els que esperen amb més delit la neu, com ara el Guillem, el Xavier, l'Oriol i el Marc, quatre cosins de Sant Feliu que es van quedar sense escola i que ahir al matí es van atansar a la platja per jugar amb la neu. En canvi, l'Albert, de Calella de Palafrugell, és del parer que millor que no nevi. Mentre treu la neu de la seva barca, la Marino Gentil , argumenta amb el seu català salat que pesen més les molèsties que provoca la neu que el paisatge que deixa. "Ara ja no és tan excepcional. Abans nevava cada vint anys!", recorda.

Un altre dels temes de conversa recurrents ahir era si hi havia hagut un excés de zel, especialment pel que fa al tancament de les escoles. A la Iolanda, de Sant Feliu, li va tocar fer-se càrrec de la seva néta, i apuntava que els centres haurien d'obrir almenys per guardar la mainada que no pot quedar-se amb ningú de confiança. L'Eva sí que es va poder quedar amb el seu fill Marc. "Hem sortit a tocar una mica la neu", explicava. I als bars, més comentaris. "No hi ha cap impediment per anar als col·legis", recriminava el Manuel, conductor d'autobusos. "Potser val la pena passar-se de caut", replicava l'Àngela. Escoles tancades i més nens al carrer del que seria normal van acabar de dibuixar l'estampa inusual del temporal a la Costa Brava.

stats