PRESENT I FUTUR DEL CONFLICTE IVORIÀ
Crònica 13/04/2011

La Costa d'Ivori intenta girar full

Alassane Ouattara, el president legítim de la Costa d'Ivori, assumeix el repte des de dilluns de neutralitzar els partidaris de Gbagbo, detingut a Abidjan, mentre França intenta distanciar-se del nou líder ivorià.

Lali Cambra
2 min
La Costa d'Ivori intenta girar full

CIUTAT DEL CAP.L'endemà de la detenció de l'expresident Gbagbo a Abidjan, capital econòmica de la Costa d'Ivori, la ciutat encara registrava ahir tirotejos esporàdics de les milícies lleials a Laurent Gbagbo, que, tot i perdre les eleccions al novembre, va negar-se a abandonar el seu càrrec i va precipitar el país a un nou conflicte bèl·lic. Tot i els tirotejos, la població a Abidjan va celebrar el que es considera una nova era de pau a la Costa d'Ivori.

França, que ha donat suport militar al president electe Alassane Ouattara, va reiterar ahir que no va participar en la detenció del president sortint tant per evitar presentar-se com una potència neocolonial que encara imposa governs a la seva conveniència (la visió que els pro Gbagbo tenen de França) com per distanciar-se d'Ouattara, que ha de presentar-se com un home independent si vol mantenir la seva credibilitat entre la població.

Les Nacions Unides i França, amb missions al país des de la guerra civil del 2002, van participar en l'ajuda en l'acció ofensiva del president electe iniciada fa dues setmanes després de quatre mesos de negociacions infructuoses al si de la Unió Africana que només enrocaven més Gbagbo en la seva posició de poder. Gbagbo considera Ouattara al servei del neocolonialisme francès i ha jugat contra ell la carta xenòfoba de no ser ivorià (el seu pare és de Burkina Faso i molts ciutadans del nord tenen lligams amb els països veïns més pobres). És per això que França mira de distanciar-se de la detenció de Gbagbo: "Cap soldat francès va posar els peus a la residència presidencial", va dir ahir el primer ministre, François Fillon, mentre des de les Nacions Unides s'afirmava que els atacs aeris diumenge a la residència presidencial van facilitar que les tropes d'Ouattara hi poguessin entrar.

Ouattara vol jutjar Gbagbo

Gbabgo continua sota vigilància de l'ONU i Ouattara ha anunciat que serà jutjat a la Costa d'Ivori per crims contra la humanitat comesos no només durant les dues setmanes de combats sinó els quatre mesos que es va negar a abandonar la presidència i en què han mort 1.500 persones i n'han fet desplaçar un milió .

stats