MERCAT DE TREBALL
Crònica 15/10/2011

Creix un 20% la despesa del fons de garantia salarial

E.f.
2 min
Catalunya lidera el nombre d'expedients que  han acabat en mans del Fogasa.

Barcelona.L'augment de les insolvències d'empreses i la reforma laboral van fer que la despesa del Fons de Garantia Salarial (Fogasa) es disparés un 20% entre gener i setembre. Aquest organisme, que es fa càrrec de cobrir indemnitzacions i sous de treballadors en casos, per exemple, de suspensions de pagament, va repartir 1.133 milions d'euros entre gener i setembre. Part d'aquest increment de la despesa també va ser fruit de la reforma laboral que, des del 18 de juny, obliga el Fogasa a assumir 8 dies de la indemnització en cas d'acomiadament d'un treballador per causes objectives. Amb la nova llei, les empreses assumeixen 14 dies d'indemnització en comptes dels 20 d'abans, i la resta va a càrrec d'aquest fons.

Catalunya va liderar, amb molta diferència, el nombre d'expedients que van acabar en mans del Fogasa, que va pagar 282,3 milions d'euros en salaris i indemnitzacions a 40.216 treballadors entre gener i setembre. El Principat va concentrar una quarta part del total de recursos repartits en aquest període.

Aquesta mesura, que en principi havia de ser transitòria mentre es creava un fons particular de cada treballador (l'anomenat model austríac), pot estendre's ara fins al 2013. El sindicat CCOO va alertar ahir que caldrà dotar de més recursos el Fogasa per garantir que pugui fer front a tots els pagaments els pròxims anys. També va demanar més plantilla per atendre el major volum de feina i agilitar el cobrament per part dels treballadors. En alguns casos el retard supera els 12 mesos, segons el sindicat.

Dels 1.133 milions d'euros abonats fins al setembre, el 65% van anar destinats a cobrir indemnitzacions, i la resta van ser per pagar salaris. En total, 190.000 treballadors a tot l'Estat van rebre algun pagament.

El pressupost del Fogasa per al 2011 era de 1.456 milions, un 56% més que el de l'any passat. Fins al setembre, es van pagar prestacions equivalents al 78% dels recursos d'aquest any.

stats