ESCÀNDOL AL REGNE UNIT
Crònica 11/07/2011

Creix la pressió sobre l'imperi Murdoch

Murdoch va arribar ahir a Londres per encarregar-se de la crisi que viu el seu imperi arran l'escàndol de les escoltes telefòniques. Ara l'oposició britànica demana que es posposi l'OPA del magnat a BskyB.

Ariadna Matamoros
3 min
El magnat i el tabloide més polèmics El magnat octogenari Rupert Murdoch, amb l'últim número del seu controvertit dominical News of the World a les mans, es dirigia ahir diumenge cap a la seu del rotatiu a Londres. El tabloide va acomiadar-se ahir dels seus Lectors amb una edició en què recordava alguns dels casos més emblemàtics destapats a les seves pàgines.

Barcelona.Augmenta la pressió sobre l'imperi mediàtic de Rupert Murdoch a mesura que passen els dies. La crisi derivada de l'escàndol de les escoltes telefòniques del tabloide News of the World (NoW) ha arribat fins al punt que el magnat de la comunicació nord-americà va viatjar ahir a Londres per encarregar-se personalment de gestionar el sotrac que viu la seva companyia. Només posar un peu al Regne Unit, el multimilionari de 80 anys va pujar al seient del copilot d'un Range Rover vermell en direcció a la seu de la seva filial britànica. A les mans Murdoch sostenia l'última edició del popular News of the World , que ahir va publicar el seu últim exemplar després de 168 anys als quioscos oferint al públic exclusives suculentes sobre les desventures de rics, famosos i la casa reial.

"Adéu i gràcies", es llegia en la darrera portada del dominical, que en l'editorial reconeixia que la pràctica de punxar telèfons il·legalment va existir i demanava disculpes als seus lectors.

El fill de Rupert Murdoch, James, va anunciar dijous que el grup tancava el News of the World, capçalera que van adquirir el 1969 i que formava part de la branca britànica del grup News International. El cas de les escoltes il·legals ha comportat la detenció de diversos periodistes, acusats d'accedir il·legalment a milers de missatges de veu de mòbils i de pagar policies per obtenir informació que després transformaven en exclusives. Aquesta pràctica es va dur a terme per immiscir-se en la vida de centenars de persones, incloent famosos, familiars de víctimes del 7-J i membres de la casa reial.

Més investigació

Malgrat el cop d'efecte de tancar el NoW, molta gent considera que no n'hi ha prou i han demanat que s'investiguin els alts càrrecs de l'organització. En el punt de mira hi ha Rebekah Brooks, consellera delegada de News International, que va ser directora del tabloide sensacionalista quan van començar les escoltes. Brooks, amiga personal de David Cameron, ha negat que tingués coneixement d'aquestes pràctiques i disposa del suport de Murdoch.

Aquest divendres va ser detingut i posteriorment posat en llibertat sota fiança Andy Coulson, director del News of the World en l'època de les escoltes, del 2003 al 2007. La detenció va causar enrenou al si del govern britànic, perquè Cameron va contractar Coulson com a assessor durant la seva campanya electoral poc després que dimitís com a director del NoW. Coulson va continuar treballant pel premier com a portaveu fins que al mes de gener es va veure obligat a dimitir per la seva implicació amb el cas de les escoltes.

Per acabar-ho d'adobar, cada dia que passa sorgeixen més informa cions que compliquen el cas. Segons va publicar ahir la BBC, News International va ocultar informació inculpatòria sobre les escoltes, retenint des del 2007 uns correus electrònics que no va lliurar a la policia fins al 20 de juny. La cadena britànica informava que uns 300 correus podrien ser la prova de delictes comesos pel dominical, ja que podrien indicar que Coulson va autoritzar pagaments a la policia a canvi d'informació i que la pràctica de punxar telèfons estava estesa dins el grup i no es limitava només a alguns perio distes, com defensa l'imperi Murdoch des del començament del polèmic escàndol.

La indignació per aquest cas ha arribat fins i tot a l'Església d'Anglaterra, que ha advertit que retirarà la seva inversió de gairebé 4,5 milions d'euros en accions a News Corporation si no s'investiguen els directius que podrien estar implicats en les escoltes.

Fre a un monopoli

Coincidint amb la visita de Murdoch a Londres, el líder laborista britànic, Ed Miliband, va advertir ahir el govern de David Cameron que no s'ha de permetre que News Corporation continuï amb la seva oferta de compra del canal de televisió de pagament BSkyB fins que la policia britànica no resolgui el cas de les escoltes. En declaracions a un programa de la BBC, Miliband va advertir Cameron que si no frena la intenció de Murdoch d'adquirir el canal, el seu grup forçarà aquesta setmana una moció a la Cambra dels Comuns per fer que els diputats votin sobre la potencial compra.

Membres de la coalició governamental també van pressionar en aquesta línia. El diputat demòcrata liberal Simon Hughes va dir ahir que donaria suport a la moció dels laboristes si el govern no frena l'OPA de Murdoch.

News Corporation posseeix el 39% de BSkyB i ara ha fet una oferta per adquirir-ne la totalitat. Una operació de gairebé 10.000 milions d'euros que actualment el govern britànic està estudiant i que es veu amb mal ull entre diferents cercles polítics i mediàtics, ja que suposaria gairebé un monopoli dels mitjans del grup de Murdoch. L'escàndol de les escoltes ha propiciat la caiguda de les accions de News Corporation i de BSkyB a la borsa.

stats