18/01/2011

Creix la tensió Pel retorn de Duvalier a Haití

1 min

BarcelonaPartidaris i detractors de l'exdictador Jean-Claude Duvalier, que diumenge va tornar a Haití 25 anys després de la seva fugida, s'enfronten pel futur immediat de l'expresident "vitalici". Amnistia Internacional va demanar ahir al govern haitià que lliuri Duvalier a la justícia internacional perquè el jutgin per "les violacions generalitzades i sistemàtiques dels drets humans" que es van cometre entre el 1971 i el 1986, els anys que va governar Haití amb mà de ferro enmig d'una corrupció massiva i l'abús de poder. Els partidaris dels Duvalier argumenten, però, que els delictes han prescrit i ja no hi ha motius per a la seva persecució judicial.

El ministeri d'Afers Estrangers de França, on Duvalier vivia el seu exili daurat fins diumenge passat, va exhortar ahir els partits polítics haitians a no permetre que l'exdictador interfereixi en el procés d'elecció presidencial en curs. Les autoritats franceses s'han limitat a dir que Duvalier té un bitllet de tornada a París i esperen que el faci servir.

La situació política és encara molt incerta al país més pobre del continent americà i el retorn de l'exdictador ha despertat els vells fantasmes del passat. Jean-Claude Duvalier, de 59 anys, conegut com a Bébé Doc , va heretar el poder quan només tenia 19 anys per la mort del seu pare, François Duvalier, Papa Doc.

Pare i fill van implantar un règim brutal, que comptava amb la fidelitat d'una milícia privada, els Tonton Macoute, que controlaven Haití a cop de violència i intimidació. Una revolta popular va forçar la fugida de Jean Claude Duvalier a França l'any 1986. Tancat al seu hotel de Port-au-Prince, l' ex-president vitalici encara no ha explicat públicament els motius del seu retorn.

stats