REVOLTES AL MÓN ÀRAB
Crònica 09/04/2011

Creix la tensió a Síria amb desenes de morts més

2 min
Creix la tensió a Síria amb desenes de morts més

El caireEls trets van començar just després de les pregàries del divendres a la ciutat de Daraa, al sud del país, quan les forces de seguretat es van desplegar per reprimir les protestes contra el govern del president Baixar al-Assad. Poques hores després dels primers disturbis es començava a recomptar morts, unes xifres provisionals que no fan més que augmentar un balanç de víctimes de tres setmanes esfereïdor que està a punt d'arribar al centenar de morts. Wissam Tarif, director d'un grup de defensors dels drets humans siri, va assegurar que un metge i un estudiant de medicina a Daraa li havien dit que havien mort 18 persones durant les protestes, nou amb trets al cap. En canvi, un grup de Facebook d'un altre grup pro drets humans escrivia que les morts ascendien a 24, i que 20 persones més estaven ferides de gravetat.

Tot un ventall de xifres que no fan més que posar de manifest com creix la tensió contra el règim d'Al-Assad. Malgrat les manifestacions, la televisió estatal va informar ahir que havien mort 19 policies per culpa d'un grup d'homes armats que havien "obert foc contra un grup de ciutadans, forces de seguretat i policies tan bon punt els fidels sortien de la pregària del divendres". Però els vídeos que oferien mostraven diversos homes morts i ferits, i cap lluïa uniforme.

Més de 10.000 manifestants van sortir ahir als carrers de diverses ciutats, inclosa la capital, Damasc, sota el lema del "Divendres de fermesa". A part dels enfrontaments a Daraa, els testimonis parlen de dos morts a Homs (160 km al nord de la capital) i tres més a Harasta, a pocs quilòmetres de Damasc.

Protestes en territori kurd

Aquesta vegada les protestes van incloure algunes àrees kurdes de l'est de Síria, dos dies després que Al-Assad prometés la nacionalitat a uns 200.000 kurds que fins llavors el govern no reconeixia. Tot i això, els líders de la regió van rebutjar l'oferta perquè consideren que es tracta d'un simple moviment polític. "Nosaltres demanem el mateix que la resta de siris a la resta del país", deia un líder kurd, Hakeem Baixar, mentre es manifestava a la ciutat més gran a la regió.

Aquestes demandes es tradueixen en més llibertat -la paraula que més se sentia ahir durant les protestes- i la supressió de la llei d'emergència. Des de l'inici de les protestes a la ciutat de Daraa, fa un mes, el president siri només ha comparegut una vegada amb un discurs buit i un pretext de reformes que només s'han traduït en la permissió de tornar a les aules a les professores amb vel que havia expulsat per aquest motiu.

En aquest escenari, un líder de l'oposició siri, Maamoun al-Homsi, va demanar una intervenció internacional. "Hi ha massacres per tot el país. El món s'ha de moure [...], el món ha actuat amb Líbia i ara tenen bombes. Aquí estem desarmats i necessitem l'ajuda de l'ONU".

stats