IMMOBILIARI
Crònica 11/01/2012

Creix la venda de pisos i els preus segueixen baixant

La compravenda d'habitatges segueix caient al novembre respecte al 2010 però puja un 22,5% si es compara amb l'octubre, segons dades de l'INE. Paral·lelament, els preus continuen el seu descens.

Beatriz Arias
2 min
A Catalunya es van vendre 3.667 habitatges durant el mes de novembre.

BARCELONALes últimes dades que arriben del sector immobiliari indiquen una moderació en la caiguda de la compravenda d'habitatges. Segons l'Instituto Nacional de Estadística (INE) la venda de pisos al novembre va baixar un 14,4% respecte al mateix mes del 2010 fins a registrar 27.549 operacions.

És cert que la venda d'habitatges acumula nou mesos consecutius de caigudes, però després del 38% a què es va arribar a l'agost, les transaccions van començar a frenar el descens interanual al setembre, que van caure un 28%. A l'octubre, el percentatge es va situar en el 18% i les operacions van ser 22.482. Per tant, al novembre, a més de confirmar-se la tendència, es va registrar un creixement del 22,5% en les vendes d'habitatges.

A Catalunya la venda de pisos va caure un 6,9% al novembre, quan es van vendre 3.667 habitatges, segons l'INE. Ja són deu els mesos consecutius en negatiu que acumula el sector immobiliari al nostre país, on cal destacar que s'han perdut prop del 50% de les vendes que es van registrar l'any 2007, amb 6.775 pisos.

La tendència de contracció de la caiguda que es registra a l'Estat es repeteix a Catalunya, ja que les variacions interanuals de mesos enrere també registraven caigudes superiors: de l'11%, el 24% o fins i tot el 40%. Catalunya, a més, ha tornat a superar les 3.000 operacions al novembre, ja que el mes anterior va registrar el seu mínim històric -2.981 compravendes de pisos.

Els preus cauen un 8,1%

Paral·lelament, ahir Tinsa, la companyia de taxació immobiliària, va publicar el seu índex mensual. Segons l'informe, els preus de l'habitatge van caure un 8,1% a Espanya durant el desembre, només una dècima per sobre que el mes anterior, però una mica més si es compara amb el 6,9% de baixada registrada a l'octubre o el 7,4% del novembre.

Per zones, les capitals i les grans ciutats van ser les que van marcar un descens més acusat, del 9,1%. La baixada va ser del 8,4% a la resta de municipis i del 8,1% a les illes.

stats