EXCLUSIÓ SOCIAL
Crònica 30/12/2011

La Creu Roja alerta que la pobresa s'ha disparat en mig any

La meitat d'usuaris de programes contra la pobresa de la Creu Roja asseguren que la seva situació és pitjor que fa sis mesos. La causa principal és haver perdut alguna prestació, com l'atur o el PIRMI.

Auri Garcia Morera
3 min
La Creu Roja alerta que la pobresa s'ha disparat en mig any

BARCELONACristina Morilla es va quedar a l'atur just abans de tenir una filla i ha viscut dos anys difícils. Durant aquest temps, però, no s'ha arribat a quedar sense ingressos i això li ha permès tirar endavant. S'ha esforçat a formar-se i a buscar feina, i l'esforç ha tingut recompensa: des de fa poc, treballa els caps de setmana. Segons els responsables de la Creu Roja el seu cas és paradigmàtic, ja que en mantenir un mínim ajut públic ha pogut evitar caure en l'exclusió. Molts altres ciutadans atesos per l'entitat no tenen la mateixa sort i estan veient com la seva situació empitjora encara més perquè se'ls acaben les prestacions.

La Creu Roja va presentar ahir el segon estudi de l'Observatori de la Vulnerabilitat a Catalunya, dedicat a l'ocupació dels col·lectius vulnerables, amb uns resultats poc esperançadors. Segons aquest informe, el 49,7% dels receptors d'ajuda bàsica de l'entitat diuen que la seva situació ha empitjorat en l'últim mig any. I d'aquests, el 47,9% ho atribueixen a la pèrdua d'alguna prestació, com l'atur o la renda mínima d'inserció, l'antic PIRMI.

La història de la Cristina

"Des dels 17 anys havia treballat de carnissera, i el 2009 era l'encarregada i m'havien de fer un contracte indefinit -explica Morilla-. Però quan estava embarassada i a punt de parir, em van dir que no em renovaven el contracte i em vaig quedar a l'atur. Amb la nena petitona acabada de néixer no podia fer res i vaig anar tirant de l'atur". Però uns mesos més tard, quan va començar a buscar feina, es va trobar que seria més difícil del que s'havia imaginat. "No hi havia més feina, no aconseguia trobar res", es lamenta.

La situació de la veïna de Mataró va empitjorar l'abril d'aquest any, quan se li va acabar la prestació d'atur, que era d'uns 600 euros al mes. En el seu cas, però, això no va suposar quedar-se sense ingressos. Va poder accedir a un subsidi d'atur d'uns 400 euros mensuals que, juntament amb el suport dels seus pares i amb l'ajuda alimentària de la Creu Roja, van fer que continués tenint les necessitats bàsiques cobertes. Així, va poder continuar concentrada en la formació. "He fet cursos d'assistència sanitària, de pediatria i d'informàtica i ara també m'estic traient l'ESO -explica Morilla-. Per donar-te una feina et demanen de tot, començant per l'ESO, i jo no la tinc". Curiosament, tot i haver-se format en altres àmbits, l'esforç ha tingut una primera recompensa amb una feina de caps de setmana del seu ofici de sempre, carnissera. "En el futur espero trobar una feina estable, d'això o d'una altra cosa, però és molt difícil", admet, sense gaire confiança. "I penso que, en l'any que ara comença, encara ho serà més", sentencia. Tot i així, no perd l'optimisme. "Sempre has de pensar en positiu, perquè si no t'enfonsaries i no te'n sortiries".

L'evolució des del juliol

El segon estudi de l'Observatori de la Vulnerabilitat ha fet un seguiment de les persones que ja van participar en el primer i n'ha comparat els resultats. Al juliol, dels que consideraven que la seva situació havia empitjorat respecte al 2010, el 61,4% afirmaven que la causa era la pèrdua de la feina. Dels que diuen ara que la seva situació s'ha complicat respecte al juliol, la meitat assenyalen com a causa la pèrdua d'alguna prestació, i només el 15,2% ho atribueixen a la pèrdua d'ocupació.

Una altra comparació que preocupa els responsables de la Creu Roja és la que es refereix al suport de la xarxa familiar. En l'estudi del juliol, el 22% dels receptors d'ajuda bàsica de l'entitat deien que rebien suport de la seva família. En el segon estudi, aquest percentatge ha baixat fins al 17%. Segons la Creu Roja, aquest fet s'explica per la llarga durada d'aquesta situació de pobresa, que fa difícil que la família pugui mantenir el suport. L'informe, però, també aporta dades positives. Al juliol, un 33% de la famílies amb nens menors de 12 anys rebien beques de menjador i aquest percentatge s'ha mantingut en el segon estudi. "És bo dir les dades positives", va detallar ahir el coordinador de la Creu Roja a Catalunya, Enric Morist. Morist també es va felicitar que en el pressupost de la Generalitat per al 2012 no s'hagin reduït les beques de menjador, un escenari que espera que no pateixi canvis en el tràmit parlamentari dels comptes.

En aquest segon estudi també hi han participat els usuaris dels programes d'ocupació de la Creu Roja, amb resultats diferents als dels usuaris dels programes contra la pobresa. La majoria exposen que la seva situació no ha canviat en els últims sis mesos i, d'entre els que diuen que ha empitjorat, són majoria els que assenyalen com a causa la pèrdua de la feina. A més, les persones d'aquest grup accedeixen a una nova feina amb més facilitat. El 17% s'han convertit en assalariats durant el seu pas per un programa d'ocupació.

stats