AMENACES A LA TRANSICIÓ
Crònica 12/10/2011

Crisi al govern d'Egipte per la massacre copta

La mort de 26 cristians coptes diumenge passa factura al govern egipci. El vice-primer ministre va dimitir ahir en desacord amb la gestió de la crisi, però el mariscal Tentawi no va acceptar la renúncia.

Ricard González
2 min

El CaireLa junta militar egípcia va aconseguir minimitzar a última hora d'ahir la crisi de govern que es va obrir després que Hazem al-Beblawi, ministre d'Economia i vice-primer ministre, presentés la seva renúncia.

La gestió del govern de transició durant la crisi copta va portar Al-Beblawi a dimitir, però després d'una reunió de mitja hora amb el mariscal Hussein Tentawi, el ministre d'Economia va fer-se enrere de la seva decisió. Segons va informar el diari egipci Al-Ahram , Tantawi, president de la junta militar que administra el país després de la revolució, va convèncer el ministre argumentant que les actuals circumstàncies no permeten la seva renúncia. "Tots som soldats en un exèrcit al servei d'Egipte i no és acceptable que un soldat deserti de les seves responsabilitats", va dir-li.

Informacions contradictòries

La crisi de govern es va fer encara més evident a mitja tarda d'ahir, quan diversos mitjans van filtrar que el primer ministre, Essam Sharaf, també havia presentat la dimissió i la de tot el seu gabinet. Ara bé, els rumors van dissipar-se ràpidament. El portaveu de l'executiu, Mohamed Hegazy, va matisar que Sharaf havia posat el seu càrrec a disposició de la junta militar com una mera formalitat habitual en una situació d'emergència nacional, però que no era la seva intenció real.

Tot i que Tantawi va aconseguir esmenar la situació, la credibilitat i la legitimitat de la junta militar s'han vist erosionades pels incidents violents de diumenge, que es van saldar amb la mort d'almenys 26 persones, la majoria cristians coptes que es manifestaven de manera pacífica per demanar la fi de la discriminació que pateixen.

Un punt d'inflexió en la transició

D'acord amb diversos analistes, la massacre pot suposar un punt d'inflexió en el procés de transició democràtica, dominat fins ara per l'exèrcit enfront d'una oposició dividida. De fet, durant les últimes hores, els líders polítics han endurit el to de les seves crítiques cap a la cúpula militar. Fins i tot han demanat la dimissió d'un govern que no ha admès públicament cap error en la seva actuació durant les mobilitzacions de la minoria copta.

A l'executiu li han plogut les crítiques de tot arreu, incloent-hi un comitè governamental encarregat d'abordar els conflictes sectaris. Segons declaracions de diversos dels seus membres, cinc dies abans dels disturbis van advertir Sharaf del risc que la ira copta desemboqués en una explosió violenta si no satisfeia les seves aspiracions legítimes. Però el govern va preferir no escoltar els seus consells.

stats