FOMENT BUSCA PRESIDENT
Crònica 12/01/2011

Cronologia de la història d'amor-odi entre Abad i Rosell

En tres mesos, Antoni Abad ha passat de ser l'aspirant més destacat per subsituir Joan Rosell a quedar-se sense vicepresidència a Foment del Treball i, per tant, sense opcions de ser el nou líder de la patronal.

Elena Freixa
3 min
La renúncia d'Abad a la vicepresidència l'allunya de la cursa per rellevar Rosell al capdavant de la patronal catalana.

Barcelona.El president de la patronal vallesana Cecot, Antoni Abad, acariciava fa menys d'un mes la possibilitat de convertir-se en el successor de Joan Rosell al capdavant de Foment del Treball. L'entesa entre els dos empresaris ha estat sota sospita des que Abad va donar un suport inesperat a Rosell durant la campanya de les eleccions a la patronal catalana a l'octubre. El líder de la Cecot va dir llavors que el seu beneplàcit al fet que Rosell repetís com a president es basava en un acord que mai ha transcendit. Tot i així, el mateix Abad va insinuar que tindria un paper protagonista en la renovació que havia de produir-se a la patronal catalana. Ara sembla que l'acord s'ha trencat. Repassem l'evolució dels fets que ha provocat que Abad hagi passat de màxim aspirant a substituir Rosell a quedar, de moment, descartat.

06.09.10

La junta de Foment del Treball convoca eleccions

Malgrat que el mandat de Joan Rosell a la patronal catalana no expirava fins al 31 de desembre de 2010, l'empresari decideix avançar les eleccions.

23.09.10

La candidatura Foment Futur disputa la presidència a Rosell

L'empresari del metall Joaquim Boixareu encapçala el sector crític, que, en un principi, també compta amb el suport del president de la Cecot, Antoni Abad.

El mateix dia a la tarda, Abad convoca la premsa per anunciar que es desvincula dels opositors i s'alinea amb Rosell apel·lant a un acord amb el president de la patronal i amb la vista posada en la candidatura que tothom espera que Rosell lideri per presidir la CEOE.

04.10.10

Díaz Ferran cedeix a la pressió i anuncia eleccions a la CEOE

El president de la patronal espanyola decideix avançar les eleccions davant les veus que clamen per una renovació que posi fi a l'erosionada imatge de l'empresari. Rosell sona com l'opció més capaç de recaptar el consens necessari per recuperar el prestigi perdut de la CEOE arran dels greus problemes de Díaz Ferran en les seves empreses.

18.10.10

Rosell s'imposa a les eleccions de Foment del Treball

La victòria contundent de Joan Rosell en els comicis el reforça de cara a l'esperat anunci de l'empresari de portar a Madrid aires de canvi i lluitar per la presidència de la CEOE. El sector crític amb Rosell queda fora de la junta directiva de la patronal catalana. El suport d'Abad a última hora fa preveure que tindrà un lloc entre els vicepresidents.

25.10.10

Joan Rosell anuncia que optarà a presidir la CEOE

El president de Foment del Treball, com s'esperava, fa oficial la seva candidatura per liderar els empresaris a Madrid. Setmanes més tard, els avals de Rosell recollits dins la CEOE, un total de 241, auguren una còmoda victòria sobre el seu rival, Santiago Herrero.

21.12.10

L'empresari català es proclama president de la CEOE

Rosell confirma les travesses i s'adjudica la presidència de la patronal CEOE. Mentrestant, a Catalunya tothom es pregunta com s'efectuarà el relleu davant la impossibilitat que Rosell ostenti els dos càrrecs. L'empresari anuncia un relleu "tranquil" a Catalunya i es dóna uns mesos per tancar-lo amb el màxim consens.

10.01.11

Es nomenen els vicepresidents de Foment i Abad rebutja el càrrec.

La primera trobada de la nova junta directiva de Foment del Treball acaba amb el nomenament de vicepresidents. Contra tot pronòstic, Antoni Abad renuncia al càrrec perquè considera que no es compleixen els acords que tenia amb Rosell i d'altres membres de la cúpula patronal. Sense aquest càrrec no pot aspirar a ser el relleu de Rosell.

24.01.11

Propera trobada del comitè executiu de Foment del Treball

Serà la propera trobada de responsables de la patronal catalana. En aquest cas es reunirà el comitè executiu per primer cop. Els deu vicepresidents triats el 10 de gener i d'altres membres escollits per Rosell conformen aquest òrgan de govern de l'organització. S'espera que la successió del president sigui un dels temes a tractar. Les converses encara vives entre Rosell i Abad poden portar sorpreses com que el president de la Cecot acabi, finalment, acceptant la vicepresidència.

stats