EMIGRACIÓ LABORAL
Crònica 21/03/2012

Cues de treballadors aturats per marxar cap al Quebec

El Quebec calcula que pot crear 300.000 nous llocs de treball fins al 2015. Enginyers, tècnics de la construcció i infermers que ara estan a l'atur a Catalunya opten a cobrir aquestes vacants.

Elena Freixa
3 min
ALGUNS PROCESSOS DE SELECCIÓ COMENÇARAN LA SETMANA QUE VE
 Les inscripcions per rebre informació per marxar al Quebec a treballar superen les expectatives i el Govern ja compta a repetir les jornades de promoció al juny i a l'octubre per arribar a més aturats.

BARCELONA.Uns 200 enginyers d'obra civil i professionals de la salut esperaven ahir a les portes de la Casa del Mar de Barcelona l'inici de la primera jornada informativa per marxar al Quebec a treballar. Demà un miler d'aturats catalans d'aquests perfils professionals i d'altres com tècnics en mecànica, construcció i tecnologies de la informació i la comunicació sabran de primera mà requisits i tràmits per poder optar a un lloc de treball al Quebec els pròxims mesos.

El portal de la Generalitat Feina Activa començarà a penjar la setmana que ve les primeres ofertes d'empreses que necessiten contractar personal i que, gràcies a un acord amb l'Oficina del Quebec a Barcelona, buscaran cobrir les places amb els treballadors catalans que estan a l'atur. El Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC) s'ha encarregat de fer una primera selecció dels candidats, que podran inscriure's a diferents processos de selecció que iniciaran pròximament aquestes companyies. L'interès entre els aturats fa ha fet que el Govern prepari per al juny i l'octubre noves tongades d'informació per emigrar al Quebec a treballar.

Una bona dada al currículum

Segons el responsable de l'Oficina d'Immigració del Quebec a París, Abdul·là al-Mzen, aquesta zona del Canadà té potencial per crear 300.000 llocs de treball fins al 2015. La secretària d'Ocupació del Govern, Esther Sànchez, va elevar aquest potencial fins als 700.000 llocs de treball. Sigui com sigui, sectors com l'aeronàutic, l'obra civil i la sanitat demanden mà d'obra, mentre que el mercat laboral català és, ara com ara, incapaç de generar oportunitats i les dades d'atur creixen mes rere mes.

Sànchez va insistir que la situació "crítica" del mercat laboral ha de fer canviar el xip sobre la mobilitat dels treballadors. "Cal fugir del discurs de la por o el fracàs", va insistir la responsable d'Ocupació, que va insistir que altres països avançats europeus ja han interioritzat que anar a treballar a fora acaba sent una fortalesa.

Les xifres abonen aquesta tesi, ja que una persona que emigra per treballar a l'estranger torna amb el doble d'oportunitats de trobar feina, segons Sànchez. A més a més, l'estada fora també fa que augmenti en proporció la probabilitat que la feina que trobi sigui en més bones condicions que la que havia deixat.

Abans voluntat, ara necessitat

En Jorge Guevara és un dels enginyers que esperava ahir amb interès les jornades informatives per marxar al Quebec. "Vinc a veure què expliquen, sense cap decisió presa, però conscient que el que abans era voluntat, ara s'ha tornat necessitat", va assegurar.

Guevara és enginyer tècnic d'obra pública i fa dos anys que està a l'atur. Va arribar a Barcelona en fa 17 procedent de Santo Domingo i ara dubta si ha de tornar al seu país, on diu que podria provar sort al seu sector, o bé arriscar-se i, amb 50 anys, marxar cap al Quebec a començar una nova vida. "La idea no m'atrau, però aquí no veig cap sortida a curt termini", va afegir.

La situació de la Laura, enginyera civil de 26 anys, és similar. Va acabar els estudis fa dos anys i llavors ja li advertien que, si volia exercir del que havia estudiat, calia que es plantegés seriosament l'opció de marxar. Ara fa més de mig any que està a l'atur i pensa a seguir el camí que ja han emprès companys de promoció, que ara treballen a altres països com Suïssa. "Des del Col·legi d'Obres Públiques ens insistien molt a dir que no hi havia més remei que mirar cap a l'estranger", va explicar mentre feia cua per accedir a les jornades.

Els infermers, els enginyers i els professionals del sector TIC o la construcció que passaran fins demà per la jornada Tens un Lloc al Quebec rebran informació pràctica sobre el mercat laboral, la legislació i les condicions que es trobaran si, finalment, tenen l'oportunitat de marxar. El responsable de l'Oficina d'Immigració del Quebec a París va explicar que, d'entrada, la duració del visat serà la que estableixi el contracte laboral que se'ls ofereixi, però que això no exclou la possibilitat d'aconseguir un permís de residència permanent si es considera que el candidat té possibilitats altes d'ocupar-se al Canadà. La llei d'estrangeria del Quebec és molt restrictiva i la secretària d'Ocupació del Govern va confiar que l'inici d'aquesta col·laboració amb Catalunya anirà a més i que el nombre de treballadors que diran adéu a l'atur per aquesta via creixerà.

stats