Crònica 23/12/2011

Cultura, una patata calenta enmig de la fusió

Laura Serra
1 min

BARCELONA.Ahir hi haver dos ministres de cos present per traspassar la cartera a José Ignacio Wert, Ángel Gabilondo i Ángeles González-Sinde. Amb la fusió tres en un del nou ministeri d'Educació, Cultura i Esports es retrocedeix al ministeri compartit de l'etapa aznarista (1996-2004). La decisió -previsible- ha molestat el sector, que considera que passar a tenir només una secretaria d'estat de Cultura -càrrec que nomenarà el consell de ministres- li rebaixa estatus. A més, Wert tindrà el despatx a la seu del ministeri d'Educació i les primeres declaracions han confirmat que aquesta cartera serà el seu principal cavall de batalla: "L'Espanya del futur depèn del sistema educatiu".

El ministre, advocat de formació i sociòleg de professió, no té cap contacte amb la cultura en el seu currículum. L'únic que va especificar ahir d'aquest negociat és que intentarà "refredar la patata calenta" de la llei Sinde, amb què estava a favor i que va quedar sobre la taula en el penúltim consell de ministres socialista per evitar problemes. Al seu compte de Twitter, per cert, Wert havia aprofitat per criticar Zapatero, alabar el "carisma amagat" de Rajoy i per dir que Duran "és un «Què hi ha d'allò meu?» constant".

L'escriptor Javier Marías va ser el més radical en lamentar que no hi hagi ministeri de Cultura amb un argument centralista: "Hi haurà 17 ministeris, cadascun més interessat, més corrupte i provincià, i no hi haurà un ministeri que representi la política cultural de l'estat espanyol", això malgrat que Wert va dir que solidificarà "la marca Espanya". Amb altres raons, Álex de la Iglesia, Rosa Regàs, José Manuel Blecua i González Macho són alguns dels afectats que van lamentar que la cultura perdi presència.

stats