OPERACIÓ SAGA
Crònica 14/07/2011

Cultura proposa un pla de xoc per endurir el control a la SGAE

La ministra de Cultura, Ángeles González-Sinde, va plantejar ahir al Congrés la necessitat de limitar la creació de societats mercantils, com ara la divisió digital de la SGAE, i reforçar la vigilància externa.

Joan Rusiñol
2 min
La ministra de Cultura, Ángeles González-Sinde, va comparèixer ahir al Congrés i va defensar l'acció del seu departament.

Madrid."El ministeri de Cultura no es va rentar les mans ni va mirar cap a una altra banda", va assegurar ahir la titular del departament en una compareixença, a petició pròpia, al Congrés dels diputats per explicar les seves actuacions un cop s'ha conegut la presumpta trama de corrupció a la SGAE. Ángeles González-Sinde va defensar la política del ministeri, a qui, segons la llei, corresponen les tasques de fiscalització que no van saber descobrir a temps les presumptes males pràctiques. Ara bé, va apostar per obrir el meló legislatiu i fer canvis a fons per evitar més escàndols.

El pla de xoc té quatre pilars. Va proposar canvis a la llei de propietat intel·lectual perquè les societats de gestió com la SGAE no puguin crear de manera indiscriminada societats mercantils com la SDAE, la divisió digital que dirigia José Luis Rodríguez Neri, el suposat cervell de l'entramat d'empreses parasitàries que servien per desviar fons de l'entitat de drets d'autor. Davant de les crítiques del PP, Sinde els va recordar que qui va obrir la porta a la creació d'aquest tipus de societats va ser Esperanza Aguirre, ministra de Cultura des del 1996 fins al 1999.

L'altre gran eix és l'enduriment de les mesures de control que ara han fallat. Per això va apostar per fer una auditoria pública i establir un règim sancionador per a les entitats que no compleixin amb les seves obligacions.

Però des del dia en què va esclatar l'escàndol, el ministeri no s'ha estat de treure's les puces de sobre i carregar bona part de la responsabilitat a les comunitats autònomes. La ministra va insistir ahir que, a parer seu, la sentència del Tribunal Constitucional de l'any 1997 "limita les competències de vigilància i control del ministeri". En aquell moment, el litigi afectava Catalunya i Euskadi. I aquest és el quart element que vol aclarir. CiU i ERC van considerar "inadmissible" que es tornés a espolsar la culpa ja que la llei deixa clares les seves obligacions.

Defensa dels autors

Després de la contundència, Sinde va trencar una llança en defensa dels autors, a qui va qualificar de grans "perjudicats" d'aquesta situació. El PP no es va estar de subratllar que ella, cineasta, és sòcia de l'entitat. Sigui com sigui, va reclamar que no es faci un "causa general" contra les societats que gestionen drets d'autor perquè les irregularitats, si es confirmen, són una excepció. Va demanar que les responsabilitats les paguin només els que són culpables. Segons la ministra, és "encertada" la decisió de Teddy Bautista d'abandonar la presidència del consell directiu de la SGAE.

"Què hauria d'haver fet el ministeri? Res que no hagi fet", va sentenciar convençuda.

stats