CAS STRAUSS-KAHN
Crònica 03/07/2011

DSK va pronosticar l'escenari de la seva sortida de l'FMI

DSK assaboria ahir la llibertat al costat de la seva dona després de passar sis setmanes d'arrest domiciliari. 15 dies abans que fos detingut, DSK va pronosticar que sortiria precipitadament de l'FMI.

Ariadna Matamoros
3 min
La felicitat de dsk Dominique Strauss-Kahn sortint del Tribunal Superior de Nova York després que el jutge li aixequés l'arrest domiciliari.

BARCELONA.Una història sonada. Fins i tot una premonició del mateix Domique Strauss-Kahn. Així defineix el diari Le Monde l'afer DSK després que les investigacions hagin tret a llum proves determinants que erosionen la credibilitat de la presumpta víctima, l'empleada guineana Nafissatou Diallo, de 32 anys.

L'exdirector gerent de l'FMI va pronosticar que sortiria de l'organisme 15 dies abans de la seva detenció el 14 de maig, segons explica el diari francès a través del testimoni dels seus consellers més pròxims. Un relat que evoca l'existència d'una teoria conspirativa contra el polític, favorit a les enquestes com a candidat capaç de batre l'actual president francès, Nicolas Sarkozy, en les pròximes eleccions presidencials.

Els dies 28 i 29 d'abril, Strauss-Kahn va aprofitar una visita a París per reunir-se amb la seva guàrdia política de confiança amb l'objectiu de preparar la seva entrada en campanya per a la carrera cap a l'Elisi. DSK es va trobar amb l'alcalde de Sarcelles, François Pupponi, el portaveu del grup Lagardère, Ramiz Khiroun, i el seu principal conseller a l'ombra i president del consell general de Seine-Saint-Denis, Claude Bartole. "La Rússia de l'FMI em vol fer caure abans que dimiteixi. Putin hi està al darrere, maquinant", va assegurar amb to greu Strauss-Kahn als seus amics. Hores abans havia esmorzat amb periodistes del diari Libération , que es van quedar astorats quan van veure que el futur candidat presidencial deixava el seu mòbil privat al guarda-roba. Estava inquiet perquè sospitava que el nou ministre de l'interior francès, Claude Guéant, l'espiava. Tics poc habituals d'un personatge "imprudent" i desacomplexat, com defineix Le Monde a DFK, capaç d'enviar correus electrònics pujats de to a l'hongaresa Piroska Nagy, amb qui va tenir un afer amorós que es va acabar en escàndol.

A la trobada amb els periodistes del Libération , DSK fins i tot va pronosticar una història similar a la que viuria dues setmanes després. "Una dona violada en un pàrquing a la qual han promès 500.000 o 1 milió d'euros perquè s'inventi una història així", especulava el polític francès. L'endemà, Strauss-Kahn mantenia aquesta actitud desconfiada i alertava Claude Bartole de tenir cura amb les "declaracions" i de "no posar" el seu nom a la seva agenda. "Alguns tenen interès a expulsar-me de l'FMI. Els russos són els que hi estan més interessats, i Vladímir Putin és pròxim a Sarkozy", va confessar el polític francès al seu fidel conseller.

Quan quinze dies més tard va esclatar l'escàndol sexual a l'hotel Sofitel de Nova York, els tres polítics francesos amics de Strauss-Kahn coincideixen a afirmar: "És increïble. Ens havia descrit gairebé l'escenari de la pel·lícula", destaca François Pupponi. "Ens va pronosticar que se n'aniria", continua. Le Monde acaba el relat amb una reflexió de la mà dreta de DSK, que es pregunta com un home que tenia la impressió d'estar tan vigilat ha pogut ser tan imprudent. "Com pot haver-hi una escletxa tan gran entre el que diem i el que vivim?", reflexiona Claude Bartole.

Candidatura reforçada

Teories conspiratives a part, i malgrat que les proves forenses van trobar en un principi evidències d'una trobada sexual entre l'acusat i l'empleada guineana, els fiscals no es creuen ara la versió de la dona arran dels canvis incongruents en el seu relat i la filtració d'una conversa telefònica entre ella i un amic seu empresonat. En aquesta conversa, Nafissatou Diallo confessa segura al seu interlocutor: "Aquest home té molts diners, sé el que em faig".

Amb les noves proves, les acusacions d'agressió sexual i intent de violació cap a l'exdirector de l'FMI fan aigües i ja han provocat que el jutge Michael Obus decretés divendres la llibertat sense fiança del polític francès, tot i que el cas es manté obert i li retenen el passaport.

Amb aquest nou panorama, els amics de DSK a les files socialistes franceses consideren que si tot va bé i finalment l'exdirector gerent de l'FMI queda absolt dels càrrecs que se li imputen, Strauss-Kahn podria consolidar-se com a candidat socialista favorit per a la presidència francesa. La inculpació de l'excap de l'FMI ha sacsejat una altra vegada la política francesa i ja es fan apostes sobre el possible retorn a escena de l'home que liderava les enquestes per batre Sarkozy en la carrera a l'Elisi.

Ara, Strauss-Kahn, que des dels inicis es va declarar no culpable i ha comptat amb el suport de la seva dona, haurà de comparèixer davant el jutge Obus el 18 de juliol.

stats