En breu
Crònica 15/11/2011

Dards enverinats

1 min
Dards enverinats

Barack Obama va mostrar-se ahir molt crític amb la Xina, el país que amenaça el futur dels Estats Units com a principal economia mundial. El president nord-americà creu que la Xina manté la seva moneda en un nivell artificialment baix, cosa que beneficia les seves exportacions i genera una competència deslleial, segons els EUA. La Xina, va dir Obama, "ha d'entendre que el seu rol és diferent ara que fa vint o trenta anys, quan no importava si se saltava les regles perquè no tenia un impacte significatiu".

Obama va exigir a la Xina que deixi de "jugar" amb el sistema econòmic internacional. "Seguirem ferms perquè la Xina actuï amb les mateixes regles que la resta", va dir el president nord-americà durant la cimera anual dels estats que integren l'APEC, l'organisme de cooperació entre els països de l'Àsia-Pacífic. Obama vol que Pequín permeti que la seva moneda cotitzi lliurement i que adopti mesures per reduir el seu enorme superàvit comercial (diferència entre el que importa i el que exporta).

La resposta va ser immediata. Un funcionari xinès va dir que el seu país complirà les normes dels acords internacionals en què participa. "Primer hem de saber de quines normes estem parlant", va afirmar Pang Sen, subdirector general del ministeri de Relacions Exteriors de la Xina. "Si les regles van ser establertes col·lectivament mitjançant acords i la Xina va formar part del procés, aleshores la Xina les acatarà. Si les regles són decidides per un o diversos països, la Xina no té l'obligació d'acatar-les", va dir Pang en roda de premsa.

stats