Iniciativa Polèmica
Crònica 25/01/2011

Debat al Congrés

1 min
Aquesta, IU

Cal que els expresidents gaudeixin d'un sou vitalici i que, a més, puguin rebre altres retribucions per la realització d'altres tasques? Aquesta és la qüestió que IU porta avui a debat al Congrés dels diputats. Es tracta d'una iniciativa que no prosperarà i que pretén limitar a dos anys el termini màxim en què els expresidents espanyols puguin cobrar pensió o suprimir-la en el cas que cobrin un sou d'una empresa pública o privada. Tant el PP com el PSOE s'han mostrat contraris a la proposta i defensen que s'ha de mantenir l' status quo .

E l debat va ser plantejat al Congrés després de saber-se que Felipe González passava a ser membre del consell d'administració de Gas Natural Fenosa i José María Aznar assessor extern d'Endesa. Aquest fet suposa que, a banda dels 80.000 euros anuals que cobren de la pensió d'expresidents, percebin, segons IU, salaris "altíssims". Els comunistes defensen que la seva iniciativa pretén equiparar la situació dels expresidents a la dels ministres, que per llei només tenen dret a rebre la pensió durant un màxim de dos anys.

L es pensions dels diputats també estan en disputa. Després de votar dues vegades a favor de complementar aquestes retribucions dels parlamentaris, el PP reclama ara que es revisin per eliminar "privilegis". Els socialistes defensen que diputats i senadors han de ser tractats pel sistema de pensions igual que qualsevol treballador i han explicat que els complements es van establir per afavorir els parlamentaris que no van poder cotitzar perquè estaven a la presó o l'exili.

stats