CRISI POLÍTICA I ECONÒMICA
Crònica 29/07/2011

Debat de sords a Washington

Les negociacions continuen encallades entre republicans i demòcrates nord-americans quatre dies abans de la data límit per aprovar l'augment del deute públic perquè el país no estigui en perill de fallida.

Núria Ferragutcasas
3 min
Crida a la desobediència Un grup de líders civils  i religiosos van fer ahir una crida a la desobediència civil  a la rotonda del Capitol de Washington per demanar un acord al Congrés.

Washington.La forta confrontació entre republicans i demòcrates que es va escenificar ahir al Congrés col·loca els Estats Units a un pas de la fallida. Sobre la taula, dues propostes partidistes per apujar el sostre del deute americà de 14,3 bilions de dòlars que estan destinades al fracàs. Les negociacions continuen encallades quatre dies abans de la data límit per aprovar l'augment i els mercats borsaris cada vegada estan més neguitosos. Washington espera un cop més un acord a l'últim minut. Un pacte a la desesperada que arribarà només quan els partits, cansats per la divisió, vegin les conseqüències de la seva inacció i decideixin renunciar a algunes de les seves condicions per aconseguir un compromís.

Així doncs, encara queden hores per a més desavinences i més debats de sords. El país es prepara per a una repetició del debat pressupostari de l'abril passat que va acabar amb un pacte poc minuts després de la mitjanit del dia límit per impedir un tancament del govern. Aquest cop, però, les seqüeles de la lluita partidària podrien ser més dràstiques. Les agències de qualificació ja han avisat que si no s'aconsegueix un acord fort sobre com incrementar el límit del deute, rebaixaran la nota de Triple A que tenen els bons nord-americans.

Pressió del Tea Party

El líder dels republicans i president de la cambra baixa, John Boehner, va retardar un dia la votació de la seva proposta, prevista per dimecres, per intentar obtenir els vots necessaris per a la seva aprovació. Boehner va redissenyar el seu pla després que l'Oficina de Pressupost del Congrés posés en dubte les retallades dels republicans i davant les fortes crítiques dels legisladors partidaris del Tea party. La versió renovada de Boehner, que es va votar ahir després del tancament d'aquesta edició, ofereix un augment del límit del deute de 900.000 milions de dòlars a canvi de la rebaixa de la despesa de 917.000 milions i la creació d'una comissió que estudiaria nous increments el gener vinent. Una proposta inacceptable per als demòcrates i per al president Barack Obama, ja que suposa una solució temporal que no donarà l'estabilitat necessària als mercats. A més, el debat serà més complicat, ja que els dos partits estaran en plena campanya electoral per les presidencials del novembre del 2012.

Boehner va assegurar ahir que tindria els vots per aprovar el seu pla, però el seu partit va mostrar ahir una forta divisió a causa de la forta oposició dels republicans simpatitzants amb el Tea Party. Tot i que el seu pas no era segur, el líder del Senat, el demòcrata Harry Reid, va anunciar que el Senat votaria hores després per rebutjar la proposta.

Així, passés el que passés ahir al Congrés, els Estats Units continuen sense resoldre el seu problema amb el deute públic. El president Obama continua en silenci a l'espera que els congressistes arribin a un acord, però al preu que el seu lideratge en surti perjudicat. Si els republicans van aprovar ahir el seu pla, tindran l'escut necessari per culpar els demòcrates d'una possible fallida. Un escut que també tindran els demòcrates quan aprovin al Senat el seu pla, que preveu unes retallades de 2,7 bilions en deu anys i que tancaria el debat fins al 2013.

Un pacte és possible

Entre baralles i acusacions, el rellotge continua avançant a l'hora límit i si l'alarma sona causarà un daltabaix econòmic de dimensions imprevisibles. Per això els partits, un cop censurats els seus plans, hauran de tornar a la taula de negociacions. Els demòcrates ja han decidit renunciar a un increment d'impostos per arribar a un pacte, però els republicans continuen reticents. Una possible sortida a aquest guirigall és un pla que apugi el deute dos cops, ara i el gener vinent. Això sí, Obama decidiria el segon augment que els republicans podrien rebutjar però no impedir.

stats