Crònica 22/11/2011

Iñaki Antigüedad: "Demanem a Rajoy que es mulli amb nosaltres"

Economia "Rajoy no canviarà el camí traçat per Zapatero i farà la crisi encara més profunda" Rajoy "Té possibilitats de passar a la història com l'estadista que va solucionar el problema territorial"

Daniel Gómez
2 min
Iñaki Antigüedad, un històric del sindicat de l'esquerra abertzale LAB, va quedar tercer a Biscaia a molt poca distància del PSE i per davant del PP.

Iñaki Antigüedad (Bilbao, 1955) serà la veu del principal grup basc al Congrés, per davant del PNB. I no té cap problema a convidar Rajoy a resoldre el conflicte basc.

Què farà Amaiur a les Corts espanyoles?

Les institucions de Madrid no són les nostres, ni ho seran mai. En política venç qui convenç i la nostra missió és convèncer en aquest camí cap a l'estat basc. El nou temps obert a Euskal Herria ha coincidit amb unes eleccions que, per a un independentista, són les pitjors, però no podíem deixar passar aquesta pugna política i volíem que se'ns tingués en compte. En tot cas, no participarem de manera permanent en el poder legislatiu d'un estat que ens nega el dret d'autodeterminació. Anem a Madrid a agafar embranzida.

S'han d'avançar les eleccions a Euskadi?

Per lògica sí, fins i tot s'haurien d'haver celebrat juntament amb les generals per una qüestió d'estalvi. L'any i mig que queda de legislatura serà un calvari.

El pròxim objectiu d'Amaiur, el Palau d'Ajuria Enea...

Tenim l'oportunitat d'acabar amb el parèntesi que es iniciar el 2009 amb Patxi López i el PP. Ara es dóna la possibilitat d'un canvi amb una presència important de l'esquerra sobiranista, que ja ocupa quotes de poder destacades com la Diputació Foral de Guipúscoa, on ha demostrat que és possible gestionar el poder d'una altra manera.

El conflicte basc no és una de les prioritats de Mariano Rajoy.

Si fa una lectura adequada de la foto dels territoris bascos i del que ha suposat el cessament de l'activitat armada d'ETA i també la declaració de la Conferència Internacional de Sant Sebastià, llavors té possibilitats de passar a la història com l'estadista que va solucionar, almenys, una de les dues crisis que pateix l'Estat: la territorial. En la crisi econòmica no canviarà el camí traçat pel PSOE i la farà més profunda encara seguint els dictats d'Angela Merkel i de l'FMI. La resolució de la crisi territorial sí que està a les seves mans al cent per cent. Per això li demanem que es mulli amb nosaltres. Aquest és el desafiament pendent.

Rajoy disposa d'una àmplia majoria absoluta, per què hauria d'abordar qüestions com la dels presos o l'autodeterminació?

No ho necessita, és cert. Ara bé, un estadista ha de mirar més enllà de la majoria absoluta. Aquí hi ha un conflicte polític i si Rajoy està disposat a afrontar el problema territorial tindrà enemics dins del PP, però també disposarà de suports externs, internacionals. A Europa hi ha moltes lupes mirant.

stats