DECLARACIÓ DEL DUC DE PALMA
Crònica 25/02/2012

"Demostraré que sóc innocent"

Laura Díaz-roig
2 min
ARRIBADA A PEU Iñaki Urdangarin va voler arribar a peu als jutjats amb  el seu advocat. Poc abans d'entrar va atendre breument els mitjans.

PALMAVisiblement sobrepassat per les circumstàncies, el duc de Palma va arribar ahir als jutjats de la capital balear cinc minuts abans de les 9 del matí. Va voler fer l'últim tram a peu, desatenent les recomanacions de la policia, que per qüestions de seguretat havia demanat al jutge que l'autoritzés a fer-ho en cotxe. Prim, desmillorat i molt nerviós però conscient de la necessitat de netejar la seva imatge (i, per tant, també la de la Corona) davant l'opinió pública, es va parar davant dels primers micròfons dels periodistes concentrats a la porta del darrere dels jutjats per recitar un discurs après de memòria. Les seves primeres paraules: "Vinc a demostrar la meva innocència".

Tant el seu advocat, Mario Pascual Vives -que ahir no es va separar del seu costat-, com la seva família han lamentat aquests últims dies el "desprestigi" i el judici paral·lel que ha rebut el duc de Palma per part dels mitjans de comunicació des de que va ser imputat a finals de desembre de l'any passat per les irreguralitat de l'Instituto Nóos.

"Durant aquests anys he exercit les meves responsabilitats i he pres les decisions de manera correcta i totalment transparent. La meva intenció avui és aclarir la veritat dels fets i la meva declaració contribuirà a demostrar-ho", va dir davant d'una cinquantena de fotògrafs, càmeres i redactors acreditats.

Un cop a la sala va respondre durant onze hores a les preguntes del jutge José Castro, instructor del cas Palma Arena, i ho va fer expressant-se de manera "clara i concisa" i amb calma, segons fonts judicials.

Tot i que durant la pausa de mig matí es va quedar a dins del jutjat, sí que va sortir a dinar. Va tornar a fer a peu -uns 30 metres- la rampa que el separava del seu cotxe, un Opel de color blau. Aquest cop, però, el seu rostre reflectia més tranquil·litat que al matí.

Davant del jutge va assenyalar el seu exsoci, Diego Torres, i els polítics que hi van confiar -com Rita Barberá, Francisco Camps i Jaume Matas- i va fer-se l'orni quan se li va preguntar per les evasions fiscals o les malversacions. Seguirà declarant avui a partir de dos quarts de nou. L'acabarà d'interrogar el jutge i també la seva defensa i el fiscal.

"Deferència" i rentat d'imatge

La decisió d'entrar i sortir a peu i parlar amb la premsa va sorprendre molta gent. El seu advocat va afirmar que era "una deferència" que esperava que la premsa "valorés". El jutge degà de les Balears, Francisco Martínez Espinosa, li havia permès fer servir el cotxe però els assessors del gendre del rei van preferir que no acceptés privilegis. Cada moviment d'ahir estava planificat i estudiat pel seu equip, que no deixava cap detall a l'atzar. Calia un rentat d'imatge. Ara caldrà convèncer el jutge.

stats