INFORME OCDE
Crònica 11/10/2011

Desacceleració arreu del món

L'alentiment de l'economia mundial persistirà durant els propers mesos. L'OCDE ha previst que els Estats Units, Alemanya i Rússia patiran una desacceleració més forta del que estava previst.

Miquel Codolar
2 min
La borsa de Tòquio no va notar l'efecte del nou informe de l'OCDE que beneficia el país asiàtic perquè es va mantenir tancada tot el dia per la celebració d'una festivitat.

Madrid.Les previsions per als Estats Units, Alemanya i Rússia assenyalen "amb més força que les dades del mes passat" que hi haurà un un alentiment de l'economia, va alertar l'OCDE a l'informe de les previsions econòmiques. És el cinquè mes consecutiu que l'organització que coordina les polítiques dels 34 països més rics del món anuncia que hi haurà una desacceleració global que podria desembocar en una nova recessió. Però al document d'ahir n'augmenta el grau. És la primera vegada des de la crisi del 2008 que indica que hi ha una "forta desacceleració de l'activitat econòmica a llarg termini".

L'indicador que pretén anticipar la tendència econòmica a mig any vista va caure 0,5 punts a l'agost en relació amb el mes anterior, que ja havia caigut els mateixos punts. Els Estats Units van caure dels 102,1 punts del juliol als 101,5 punts, Alemanya va passar dels 102,1 als 101,5 i Rússia tenia 102,8 punts i ara en té 102,5. L'OCDE destaca que malgrat l'empitjorament de la previsió econòmica, aquests tres indicadors encara estan per sobre dels 100 punts, cosa que indica que l'activitat segueix per sobre de la tendència que es preveu que tindran a llarg termini.

Les altres economies mundials destacades no tenen tanta sort. El Canadà va passar dels 100 als 99,4 punts, França dels 100 als 99,1 punts, Itàlia dels 99 als 97,9 punts i el Regne Unit dels 100,4 als 99,7 punts. Les altres economies més fortes viuen un escenari idèntic, on el Brasil passa dels 95,9 als 94,8 punts, la Xina dels 100 als 99,8 punts i l'Índia dels 95,8 als 95,1 punts.

L'excepció és l'economia japonesa, que després del tsunami i la catàstrofe nuclear del març passat podria viure un punt d'inflexió durant els propers mesos, indica l'OCDE. La caiguda d'aquest país és només d'una dècima, dels 102,6 als 102,5 punts, i segons l'organisme internacional no hi ha "signes forts" que, en aquest cas, pateixi l'alentiment de les altres grans economies.

L'Estat, a la corda fluixa

Espanya té el mal de les grans economies de la zona euro, on van a parar més de la meitat de les seves exportacions de mercaderies. L'indicador es va situar a l'agost en 100,7 punts, enfront dels 100,9 del juliol. D'aquesta manera, està lleugerament per sota de la mitjana de 100,8 punts del conjunt dels països de l'OCDE però es manté per sobre de l'indicador de l'eurozona, que va caure nou dècimes i va perdre els 100 punts, fins als 99,8. La intensitat de la frenada que l'OCDE preveu per a Europa serà més lleugera a Espanya. Però el risc de recessió és el mateix per a tot Europa, i encara més si es tenen en compte les dèbils dades de creixement de l'economia espanyola del primer semestre. Amb les previsions de l'OCDE es confirma el que altres organismes han assenyalat en les últimes setmanes: una situació d'estancament, o de recessió, a l'espera de decisions polítiques, principalment a la Unió Europea.

stats