NOVA EXECUTIVA A LA PATRONAL CATALANA
Crònica 11/01/2011

Desacord a Foment per la successió de Rosell

El nou òrgan de govern de Foment del Treball sorprèn perquè no inclou Antoni Abad, màxim aspirant a rellevar Joan Rosell. La junta directiva pacta una ampliació i dóna entrada al sector crític.

Elena Freixa
2 min
Rosell, segon per la dreta, presideix la CEOE i es vol donar temps per resoldre la seva successió a Foment.

BarcelonaEl president de Foment del Treball, Joan Rosell, va nomenar ahir deu nous vicepresidents de la patronal catalana, entre els quals no hi ha el líder de Cecot, Antoni Abad, un dels noms que més ha sonat per substituir Rosell quan anunciï que marxa a Madrid per dedicar-se de ple a dirigir la patronal espanyola CEOE.

Abad tampoc figura com fins ara entre els membres del comitè executiu de Foment del Treball, l'òrgan de govern que està format pels vicepresidents i altres membres escollits per la junta directiva.

Fonts properes a la patronal catalana han explicat a l'ARA que Rosell i Abad no van tancar un acord sobre el paper que l'actual president de Cecot ha de jugar en el futur de la patronal catalana, cosa que va impedir que es confirmés l'esperat nomenament d'Abad com a vicepresident. Dels que ocupen aquest càrrec en sortirà els propers mesos el relleu de Rosell al capdavant de l'organització empresarial.

L'assignació d'una de les vicepresidències a Antoni Abad es donava per fet després que donés suport a Rosell durant les eleccions a la patronal catalana a l'octubre. Tot i que en un principi, Abad va alinear-se amb la candidatura opositora, un acord d'última hora amb Rosell va fer que se'n despengés i li garantís el seu vot. Els detalls i condicions d'aquest acord no van transcendir.

Malgrat tot, Abad encara no ho té tot perdut. Els estatuts de Foment, gràcies a una modificació recent, permeten designar fins a dotze vicepresidents. Per tant, amb deu noms confirmats i sense comptar amb Eusebi Cima -que té el càrrec automàticament com a president de Fepime- encara hi ha tres vacants. Les mateixes fonts de la patronal van assenyalar que Rosell podria haver-se reservat aquestes places per proposar nous noms en el futur i seguir buscant el màxim consens en la seva successió. Després de guanyar les eleccions de la CEOE al desembre, ja va avançar que volia una transició tranquil·la a Foment.

A la llista de vicepresidents sí que hi figura l'empresari Eusebi Cima, l'altre nom que s'ha especulat que podria optar a rellevar Rosell al capdavant de l'empresariat català. En cas que no hi hagi acord a la junta directiva, els estatuts diuen que el substitut haurà de ser el vicepresident de més edat, que és Josep Manuel Basáñez.

La resta de vicepresidències les ocupen cares noves com els responsables de les patronals provincials de Girona, Lleida i Tarragona, així com els empresaris Carme Mur i Joan Castells. Tots els que ja ho eren en l'anterior mandat repetiran en el càrrec excepte Joan Canals (de la patronal tèxtil), que assumirà noves responsabilitats a la CEOE com a responsable d'una comissió.

Els opositors, a la junta

La reunió de la junta directiva també va servir per acordar una ampliació i donar entrada als líders de les organitzacions que van formar part de la candidatura opositora a Joan Rosell en les eleccions de Foment.

La derrota d'aquesta alternativa, que liderava l'empresari del metall, Joaquim Boixareu, havia deixat fora de la junta de manera inèdita els representants de patronals sectorials del metall i el sector químic. Finalment, però, tant el president de la patronal UPM, Antoni Marçal, com el de la Fedequim, Antoni Zabalza, tindran un lloc a la junta de la patronal catalana.

stats