63 ANIVERSARI DE LA NAKBA
Crònica 16/05/2011

Desafiament a les fronteres d'Israel

Anna Garcia
2 min
Desafiament a les fronteres d'Israel

JerusalemCada 15 de maig, mentre els israelians fa dies que celebren la creació de l'estat hebreu i banderes amb l'estrella de David omplen carrers, botigues, edificis i cotxes, els palestins parlen de la Nakba, que literalment vol dir desastre , i convoquen manifestacions per recordar el que consideren com a dia fatídic pel seu poble.

La consigna d'enguany, la del 63è aniversari de la creació de l'Estat d'Israel, ha estat el dret de retorn dels refugiats. Al voltant de 700.000 palestins van haver de marxar de casa seva i de les seves terres el 1948. Ahir, després que sonés durant 63 segons una sirena a Cisjordània i que el líder de Hamàs, Ismail Haniyeh, digués que espera "la fi del projecte sionista a Palestina", van començar les marxes de milers de palestins convocades per aquest dia.

Resposta contundent

Els manifestants van sortir als carrers de Ramal·lah, principalment, Jerusalem Est i als espais fronterers amb Israel. Almenys van morir deu palestins, a més d'un centenar de ferits i nombroses detencions en els enfontaments amb l'exèrcit israelià. Al·legant motius de seguretat, Israel va mantenir tancades les fronteres amb Cisjordània.També es van registrar forts enfrontaments al costat del camp de refugiats de Qalàndia, on hi ha el principal accés a Ramal·lah. I a Gaza, on un altre palestí va morir.

Al nord-est, a la frontera amb Síria, on hi ha el poble de Majdal Shams, soldats israelians van obrir foc contra els refugiats palestins que van intentar entrar als alts del Golan sirians, un espai relativament tranquil des que Israel el va ocupar fa 44 anys. Almenys quatre persones van morir.

L'exèrcit d'Israel ha qualificat de "molt greu" aquesta incursió mentre un portaveu afirmava que la connexió entre Iran, Hamàs i Hezbol·lah era "molt clara". Síria ha condemnat les "activitats criminals" d'Israel d'aquest diumenge i ha demanat a la comunitat internacional que investigui els fets. Uns altres deu joves palestins van morir a la frontera amb el Líban. Les forces de seguretat israelianes culpen l'exèrcit libanés d'aquestes morts. I a la frontera d'Eretz, al nord de Gaza, l'agència de notícies palestina Maan dóna la xifra d'un jove mort i de més de vuitanta ferits.

El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, ha criticat la celebració de la Nakba en una regió on "els àrabs israelians són els únics àrabs del Pròxim Orient i el nord d'Àfrica que gaudeixen de drets democràtics, igualtat i drets civils", alhora que s'ha mostrat decidit a "defensar" les seves fronteres. Des de fa tres dies la tensió a la zona ha anat augmentant, així com la presència d'efectius de seguretat israelians. Dissabte es va enterrar l'adolescent palestí mort en els disturbis un dia abans a Jerusalem.

La Nakba d'enguany ha estat marcada per la reconciliació entre Fatah i Hamàs, les revoltes àrabs i una fita, la de setembre, quan es buscarà el reconeixement de l'estat palestí en el marc de l'Assemblea General de les Nacions Unides.

La proclama d'ahir demanava als refugiats d'arreu que es manifestessin a les diferents zones frontereres amb Israel. Nombrosos cartells penjats als carrers de Ramal·lah recordaven el dia de la Nakba amb eslògans com "La seva independència és la nostra catàstrofe" o "Els refugiats tenen dret al retorn". Els succesius governs israelians s'han oposat enèrgicament a aquesta demanda.

stats