PROTESTES SOCIALS
Crònica 16/11/2011

Desallotgen els 'indignats' de Nova York

Nova York es queda sense el campament d'indignats d'Ocupa Wall Street. Després del desallotjament per la força d'ahir, el jutge va desestimar el recurs per poder tornar a plantar les tendes al parc Zuccotti.

Núria Ferragutcasas
2 min
Desallotgen Els 'indignats' De Nova York

WashingtonEl bressol del moviment dels indignats als Estats Units va desaparèixer ahir en un tres i no res. La policia de Nova York va desallotjar a la una de la matinada d'ahir el parc Zuccotti, seu del campament de protesta d'Ocupa Wall Street en els últims dos mesos, i va detenir gairebé 200 persones.

L'operació policial va arribar poc després dels desallotjaments de les acampades dels indignats a Oakland, Portland, Salt Lake City, Denver i Saint Louis. L'alcalde de Nova York, Michael Bloomberg, va justificar l'ofensiva de la mateixa manera que ho van fer les autoritats d'aquestes ciutats: "Les condicions higièniques i de seguretat eren intolerables".

A l'hora del desallotjament hi havia unes 200 persones acampades al parc Zuccotti. Els agents de policia van començar a retirar les tendes mentre els manifestants cridaven diversos càntics de protesta com "No marxem, no ens rendim", o "De qui és el parc? És nostre!" i es resistien asseguts a terra i agafats pels braços. Un per un, però, la policia va aconseguir finalment buidar la zona i després dels treballs de neteja la van acordonar. Unes 142 persones van ser detingudes al lloc de l'acampada, i unes 50 o 60 més, als carrers al voltant del parc, perquè era gent que s'hi havia acostat per donar suport al moviment.

"Les idees no es poden desallotjar", van assegurar en un comunicat a la seva pàgina web els portaveus del moviment Ocupa Wall Street, que va néixer el 17 de setembre a Nova York per denunciar les desigualtats socials, el poder de les grans companyies i les conseqüències de la crisi financera. La protesta es va estendre ràpidament a altres ciutats del país.

La jutge els nega acampar de nou

El moviment dels indignats de Nova York, però, no es dóna per vençut. Poc després del desallotjament, la majoria de manifestants es van traslladar a la plaça Foley, situada prop del Palau de Justícia, per fer una assemblea general a l'espera d'una ordre judicial que els permetés tornar al parc Zuccotti. "Si la jutge no ens permet tornar acampar al parc, ens instal·larem en un altre lloc", va assegurar a Efe Mark Bray, un dels portaveus del moviment. Però a última hora d'ahir la jutge va desestimar el recurs per poder tornar a acampar. Els indignats podran manifestar-s'hi, però no estar-s'hi amb sacs ni tendes.

L'alcalde Michael Bloomberg, per la seva part, va afirmar que tornarà a obrir el parc però que no deixarà que es torni a acampar. "La Primera Esmena [de la Constitució dels EUA] protegeix la llibertat d'expressió", va dir en una conferència de premsa per explicar l'operació policial. Bloomberg va afegir que la llei no empara l'ocupació de la via pública amb tendes i va assegurar que ara els manifestants "hauran d'ocupar l'espai amb els seus arguments".

Durant tot el dia, centenars de persones es van acostar a la zona per donar suport al moviment i s'espera que en els pròxims dies s'organitzin noves manifestacions. Molts dels indignats van retransmetre en directe el que passava a través de Facebook i Twitter i van fer una crida a unir-se a les protestes.

stats