LES FINANCES CATALANES
Crònica 02/04/2011

Desconcert socialista pels diners del finançament

Rubalcaba va dir ahir que l'Estat no canviarà els objectius del dèficit establerts per a aquest any (1,3%). Però també que està obert a negociar amb Catalunya el pagament del Fons de Competitivitat.

Miquel Codolar / àlex Font
2 min
Desconcert socialista pels diners del finançament

Madrid/Barcelona.El govern espanyol canvia el tarannà de les respostes en funció de l'interlocutor. Si parla davant dels mercats internacionals té una aparença inflexible, però amb les autonomies mostra ara el seu discurs més conciliador. El vicepresident primer, Alfredo Pérez Rubalcaba, va assegurar ahir que els objectius per a les comunitats són "irrenunciables" i que lluitarà "a capa i espasa" perquè aquest any rebaixin el dèficit a l'1,3%, però que facilitarà que ho aconsegueixin.

Rubalcaba creu que arribar a aquesta xifra és "important" pel missatge que es fa arribar a "fora", referint-se als mercats internacionals. El vicepresident va concloure que amb el dèficit "no s'hi juga" perquè "al final aquestes coses tenen repercussions".

Ara bé, preguntat directament per si l'Estat pagarà els 1.350 milions del fons de competitivitat previst en el finançament abans del 2013, com demana la Generalitat, Rubalcaba no va dir ni que sí ni que no, però es va mostrar receptiu, a diferència del que fins ara havia fet l'executiu espanyol. El vicepresident va assegurar que el diàleg amb Catalunya "està obert" i va afegir que no dirà res "que el dificulti". L'home fort de l'executiu espanyol va apuntar: "Tot és discutible i parlarem de tot, però del dèficit, no".

A Catalunya, mentrestant, la tensió política pels comptes de la Generalitat ha anat pujant. El cap de l'oposició, Joaquim Nadal, va arremetre ahir contra Andreu Mas-Colell, conseller d'Economia, per donar per fet que l'Estat no transferirà partides com la del Fons de Competitivitat. El conseller havia explicat anteriorment que el ministeri d'Economia no té per ara intenció de fer aquesta transferència -pactada a l'últim acord de finançament- ni d'altres que també exigeix la Generalitat. Per tant, segons Mas-Colell al Govern només li queden dues alternatives: o maquillar les xifres o augmentar la retallada del 10% ja anunciada fins al 20%. I el conseller no té intenció de fer ni una cosa ni l'altra.

Segons va dir Joaquim Nadal a Catalunya Ràdio, el govern espanyol acabarà pagant i té, segons la seva versió, fins al 31 de desembre d'aquest any per fer la transferència. Per aquest motiu, el cap de l'oposició va exigir al Govern que compti amb aquests diners per als pressupostos del 2011, que es modificaran abans de l'estiu.

Diversos càrrecs municipals del PSC, com els alcaldes del Baix Llobregat o el tinent d'alcalde de Barcelona Jordi W. Carnes, fan, en canvi, costat al Govern amb l'objectiu que la retallada no sigui tan severa i afecti serveis bàsics.

Però, segons el govern de CiU, això és impossible. Els pressupostos no poden recollir com a ingrés una partida que no apareix reflectida als pressupostos generals de l'Estat vigents, aprovats al novembre, segons va recordar Francesc Homs, portaveu del Govern, a la mateixa emissora.

Retallada en infraestructures

D'altra banda, el conseller de Territori, Lluís Recoder, va dir ahir que el seu departament "no aturarà obres, però hi haurà una retallada". Segons el conseller, el pressupost de la conselleria pot veure's afectat "en un 40%", ja que a l'exigència inicial de reduir el pressupost en un 26,5% respecte al 2010 s'hi ha de sumar un 17% extra per fer front als mecanismes de finançament diferit. El conseller va fer aquestes declaracions a la ciutat brasilera de São Paulo, informa Ignasi Pujol.

stats