COMICIS LOCALS A ITÀLIA
Crònica 31/05/2011

Desfeta electoral de Berlusconi

El centredreta de Berlusconi va patir ahir una important desfeta a les eleccions municipals. Va perdre l'Ajuntament de Milà, un feu tradicional, i va fracassar en l'intent de governar Nàpols.

Marc Vidal
2 min
Un militant del socialdemòcrata Giuliano Pisapia celebrava ahir a la plaça de la catedral de Milà el resultat de les eleccions municipals. Per primera vegada en 18 anys, la dreta ha perdut el control del motor econòmic d'Itàlia.

BARCELONA.Amonestació dels electors per a Silvio Berlusconi. El Cavaliere va veure ahir com es confirmava el revés al seu partit a la segona volta de les eleccions locals que es van fer a Itàlia. La segona ciutat del país, Milà -el seu feu familiar i econòmic- va caure en mans del centreesquerra. L'oposició a Berlusconi va conquerir també altres enclavaments importants com ara Nàpols o la capital sarda, Càller. Cap auguri bo per al primer ministre, que, en principi, no ha d'afrontar les urnes fins al 2013.

"Hem perdut, és evident, però ara hem de mantenir la sang freda i continuar avançant; la coalició de govern està determinada i unida", va assegurar ahir Berlusconi des de Romania, on és de viatge oficial, i va afegir que cada cop que perdia, "triplicava les seves forces".

Però digui el que digui el magnat italià, l'oposició veu el final del túnel. "És una victòria important, un avís d'expulsió per a Berlusconi", va dir Nichi Vendola, que lidera el partit Esquerra, Ecologia i Llibertat. "Berlusconi i el berlusconisme transiten per la via del declivi", va assegurar Nicola Latorre, dirigent del Partit Democràtic.

Silvio Berlusconi havia plantejat aquestes eleccions locals com un plebiscit a la seva figura, amb una implicació personal en la campanya que el va portar a advertir al mateix president dels EUA, Barack Obama, que al seu país es viu una "dictadura dels jutges progressistes".

Però la justícia no es deixa intimidar i avui mateix es reprèn la vista a Milà contra Berlusconi, que no hi serà, pel cas Ruby. I per si no en tingués prou, ahir la fiscalia de Roma va obrir una investigació per suposat "abús de poder" en relació a les seves repetides entrevistes a la televisió pública en campanya.

Milà El candidat del centreesquerra s'imposa a la dreta per 10 punts

Un advocat de tarannà moderat i dialogant, Giuliano Pisapia, del Partit Demòcrata, serà el nou alcalde de Milà, amb el 55,1% dels vots, després de vèncer, a la segona volta, la candidata del Poble de la Llibertat, Letizia Moratti, que va obtenir el 44,9% dels sufragis.

Berlusconi havia arribat a dir en campanya que Milà es convertiria en una "gitanòpolis islàmica" si guanyava el centreesquerra. Res no va servir. Ahir els electors van posar punt final a 18 anys de poder del centredreta.

Nàpols Els progressistes escombren el candidat de Berlusconi

En aquesta segona volta, el candidat del partit de centreesquerra Itàlia dels Valors, un exjutge anticorrupció, Luigi De Magistris, va obtenir el 65,4% dels vots, molt per davant del candidat del Poble de la Llibertat, Gianni Lettieri, que es va quedar amb el 34,6% de l'escrutini.

A la primera volta ja havia quedat desqualificat el candidat del Partit Democràtic, Mario Morcone, que feia 15 anys que era al poder i al qual van passar factura diversos escàndols de corrupció i la mala gestió de la crisi de les escombraries a la ciutat.

Altres ciutats El centredreta també perd Càller, Arcore i Trieste

El centredreta va perdre la capital sarda, Càller, un altre dels seus feus tradicionals. La ciutat d'Arcore, on Berlusconi té la residència i fa les seves famoses festes, també li va tombar l'esquena. El mateix va passar a Trieste, on els electors van optar per un canvi a l'esquerra.

stats